Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Hantera och förvara örter på bästa sätt

Örter säljs både i kruka och i ask. Men det är absolut vanligast och smidigast för restaurangkök att använda örter i ask eller lösvikt.

Örter i kruka

Ska helst stå i vatten då örten fortsätter dricka efter skörd, kan dricka upp till ett glas vatten om dagen. Det är viktigt att vattna på samma sätt som på odlingen, dvs. underifrån.

Örter i ask

Låt örterna vara kvar i sin originalförpackning så länge som möjligt.

Förvaring & hållbarhet

De flesta örter ska förvaras i kylskåp, 5-8 grader C. De håller ca en vecka (från odling) om örten förvaras på rätt sätt. Men hållbarheten varierar.

Örter som behöver speciell hantering

Körvel, koriander, vattenkrasse, dill, gräslök och persilja i kruka mår som allra bäst när de förvaras riktigt, riktigt kallt, +2 till 5 grader.

Basilika är däremot en ört som ska förvaras i rumstemperatur.

Om örten slokar

Om dina örter har slokat är det för att fukten gått ur. Om du har tur går det att rädda örterna (ej basilika) genom att lägga dem i isvatten. Viktigt att hela örten täcks av vatten. Och låt dem ligga i tills de är krispiga, ca 5-10 minuter. Örterna får inte spolas i vatten, utan tänk på att det är ömtåliga råvaror som måste hanteras varsamt.

Få fram smakerna i matlagningen

Ett bra sätt för att få fram så mycket smak som möjligt från dina örter är att mortla dem. För rosmarin och timjan kan du även fräsa dem i lite olja, då framträder smakerna ännu bättre. Det går även att koncentrera smaken genom pressa ur saften ur örterna (med t.ex. en råsaftscentrifug) och blanda med olja. Krävs mycket örter men ger en fantastisk smak.

Om du använder torkade örter se till att de kokar med länge i maten, kan även fräsas för att få fram smakerna än mer.

Att odla örter

De flesta odlar på ca 5 veckor från att de sås till att de blir skördade. En del sorter tar längre tid, och då använder man ofta sticklingar och tar ca 10 veckor (rosmarin, mynta och fransk dragon). Örter odlas nästan uteslutande i växthus. Dill, persilja och gräslök odlas oftast utomhus och har då mer smak, än de i växthus pga att de växer långsammare.

Om du vill så dina egna örter så dem tidigt på våren i en odlingslåda i fönstret och plantera sedan i kruka/trädgårdslandet. Under sommarhalvåret kan du även så örterna direkt i odlingslandet.

Tips!

Ladda ner Menigos örtlexikon
Öppna pdf

Vad är en ört?

Örter är en växt som man kan använda som krydda/smaksättare i maten eller som garnityr. Men gränserna är inte glasklara. Det finns till exempel en hel del sallader (rucola) som också används som smaksättare.

Myt om dillen

Att det går att rädda en trött dill genom att chocka den i varmt vatten och sedan ställs in i kylskåp i kallt vatten.