Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Ett år i Hållbarhetstrender

Under 2019 har klimatfrågan fortsatt att vara tongivande i livsmedelsbranschen och förra årets torka har haft en tydlig inverkan på de frågor som har diskuterats. Här presenterar vi några av det gångna årets tydligaste trenderna inom hållbarhet.

Plastproblematiken

Företag lovar att de ska minska på plasten, butiker börjar ta betalt för sina plastpåsar och länder förbjuder dem helt. Ett exempel på innovation här är Carlsberg som kommer att fasa ut plast- hållarna för sina sexpack. Ölburkarna kommer i stället att hållas samman med små limpluppar.
I livsmedelsbranschen måste de miljömässiga problemen med plast vägas mot dess fördelar – plastinslagna färskvaror kan nämligen bidra till att öka hållbarheten på varan vilket innebär mindre svinn. Vilka förpackningsmetoder är mest miljövänliga sett till hela livscykeln?

Svenskarna tror på ekologiskt

I en undersökning som Kantar Sifo gjorde i januari 2019 på uppdrag av Axfood angav 25 procent av svenskarna att de tror att de kommer köpa mer ekologisk mat under 2019. Detta gällde särskilt inom frukt, grönt och kött.

Förpackningsinnovationer

Hållbara förpackningar är en växande trend och förpack-ningsföretagen försöker få fram förpackningar med nya, mer miljövänliga material. Designlösningarna kan också fokusera på minskad förpackningsstorlek och vikt för att minska utsläpp från transporter – vad sägs till exempel om vin som säljs i aluminiumburkar? Detta blev en nyhet på Systembolaget i mars i år.

Äta ”skräpfisk”?

Svinn fortsatte att vara ett hett ämne. I flera år har vi pratat om att ta tillvara hela djuret eller grönsaken i mat-lagningen, till exempel genom att använda morotsblasten i en sallad. Nu ser vi också initiativ kring att omvärdera vilka fiskarter vi anser vara ätbara.

Det handlar om så kallad ”skräpfisk” som ofta anses ha för mycket ben för att passa på tallriken. I Sverige hör bland annat mörten och braxen hemma i kategorin.