Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

BFF-Best Food Forever - klimatsmart mat

Tillsammans med skolor i Sveriges kommuner vill Aviko Norden göra elever uppmärksamma på klimat- och hälsofördelar med potatis och rotfrukter i skolmaten. I samarbete med Kost & Näring har vi utvecklat en klimatsmart temavecka.

I Sverige serveras varje dag cirka 3 miljoner måltider inom vård, skola och omsorg. Nyttan av att börja tänka globalt och klimatsmart, med hjälp rotfrukter och potatis, är ett av målen med BFF-Best Food Forever. Vi vet nu att en vegetarisk rätt i genomsnitt har hälften så stor klimatpåverkan som en kötträtt. Det gäller att använda resurserna rätt - jordens resurser men även de ekonomiska resurserna. Att dryga ut kötträtter med en större andel rotfrukter ger förutom mindre klimatavtryck även ekonomisk besparing för verksamheterna. En annan resurs att vara rädd om är personalen och då med tanke på deras värdefulla tid. Både i de klimatsmarta och vegetariska recepten används skalade och färdigskurna rotfrukter som sparar tid.

Positiva deltagare på Best Food Forever 

De senaste åren har vi haft workshops och temaveckor i skolor och förskolor i över 50 kommuner i Sverige. Förutom kunskap och praktisk erfarenhet av att laga maten från menyerna, med de näringsberäknade recepten, ingick även olika typer av informationsmaterial till skolorna. Deltagarna fick laga både klimatsmarta och vegetariska rätter.

Jimmy Sundbom Enhetschef Kost och lokalvård i Dals-Eds kommun deltog i en av våra workshops:

- Hela dagen var superbra och vi fick mycket givande kunskapsförhöjning. Det var professionellt med bra planering, fina varor och bra genomförande. Det är ett roligt tema och personalen har också tyckt att allt är positivt - allt från recept till materialet som ingick. BFF - har fått oss att tänka om t ex att man kan blanda ut köttet med grönsaker och inte bara med linser och bönor.

Några röster från de som deltagit i Best Food Forever

”Bra att man tänker på vad man stoppar i grytorna och på de som kommer efter. Innan tyckte jag att vegetariskt var sådär.”

”Provat nya smaker på ett positivt sätt. Man har inte tänkt så mycket på klimatet förrän nu. Tips på vad man kan göra.”

”Man presenterar vegetarisk mat med recept som fungerar i verksamheten, även att man kan byta ut kött mot rotfrukter. Rotfruktslasagnen är suverän!”

”Intressant att tänka till och utveckla salladsbuffén ännu mer samt att använda mer grönsaker för att få varmrätterna både nyttigare, lite billigare och klimatsmartare genom att använda mindre protein.”

Hur Best Food Forever har påverkat skolornas sätt att tänka kring maten och klimatet

”Ändrat stil att laga mat, mer grytor med rotfrukter och grönsaker. Inte alltid att eleverna kan smaka att det är grönsaker. ”

”Nu vet jag vilka produkter som är bra att använda för klimatet. Bra att informationen kommer ut om vad det kostar att producera nötkött. Bra att börja med skolan.”

”Använder mer rotfrukter. Drygar ut med rotfrukter - det är lätt när det är färskt, skalat och färdighackat.”

”Vi har fått mycket positiva reaktioner. Efterfrågat mer sån här mat.”

BFF har även mynnat ut i en salladsbordstävling som resulterade i en digital kokbok ”Salladsbord à la Aviko Norden” med massor av inspiration för salladsbord!

Låt oss tillsammans sprida den klimatsmarta matglädjen vidare även utanför skolköken! Mer information och recept finns på avikonorden.se/bff. 

Produkter som ingår i BFF-Best Food forever

Informerande och inspirerande material för eleverna ingår i temaveckan.