Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Öppna upp aptiten med Aperitivo

För det är precis vad den italienska traditionen syftar till. En aptitretare med dryck som tar vid efter jobbet och timmarna innan middagen.

Ritualen Aperitivo härleds från latinska ”aperire” som översätts till ”att öppna”. En Aperitivo är alltså något gästen får uppleva i gott sällskap med lite mat och dryck i syfte att få igång aptiten. Så hur skapar du din egen version att erbjuda och locka gäster med?

I Italien går det oftast till så att gästen erbjuds ett urval av drycker. Traditionellt sett får drinken gärna vara kolsyrad, bitter och med låg alkoholhalt. Ett utmärkt, och även i Sverige, populärt exempel är en Aperol Spritz.

Till drycken blir sedan gästen antingen serverad en buffé laddat med charkuterier, ostar, oliver och andra tilltugg. Eller också erbjuds gästen detta till bordet. tex i form av en Charkbricka, Piadina (italienskt flatbread), eller en blandning av olika Bruschetta.

Det är vanligt att köket tar vara på det som blivit över av råvarorna från kvällsmenyn och sätter ihop till passande plockrätter för Aperitivon. Bra för både köksekonomi och för att minimera svinnet. Därför kan både mat och dryck variera men den gemensamma nämnaren är att gästen beställer dryck och maten ingår.
 

Aperol Spritz
Aperol är den perfekta aperitifen och synonymt med Aperitivo i Italien. Ljust orange med en bitterljuv och söt smak. Receptet har inte ändrats sedan den skapades och består av en rad örter, frukter och kryddor. Dessutom har Aperol en låg alkoholstyrka på endast 11%.

Du blandar den perfekta Aperol Spritzen både enkelt och snabbt. Lika delar Aperol och Mousserande vin med en lite skvätt bubbelvatten på toppen tillsammans med en apelsinskiva. Snåla inte på isen, drinken skall vara kall och fräsch!

Bruschetta
Skivor av italienskt lantbröd som grillats och sedan penslats med olivolja. Toppa dessa med matiga toppings som tapenad, tomat & basilika eller Prosciutto.

Piadina
Italienskt flatbread, alternativt tortilla, som bakas eller värms i panna. Fyll dessa med tex, ruccola, kallskuret, chorizo, tomat eller italiensk ost.