Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Tänk nytt med uteserveringen

På trappan till Göteborgs konstmuseum lapas det både sol och cocktails. Här har Bengt Linde och Götaplatsgruppen skapat Bar Himmel, stadens största uteservering – utan att borra ett enda hål i den klassiska byggnaden.

Göteborgs Götaplatsgruppen står bakom en handfull av stadens mest populära restauranger och barer, bland annat TOSO, Mr.P, SK Mat & Människor och at PARK. Sedan flera år tillbaka driver gruppen också uteserveringen Bar Himmel på trappan framför Göteborgs Konstmuseum. Här njuter gästerna av rätter signerade Stefan Karlsson, svalkande drinkar och en utsikt över Avenyn. 
– Vi fick idén att öppna en uteservering här när vi drev restaurangen Font som låg precis intill konstmuseet, säger Bar Himmels ägare och vd Bengt Linde.
– Trapporna på konstmuseet kändes som helig mark, men ingen visste riktigt varför. Och när vi väl sökte tillstånd för uteserveringen mötte vi inget motstånd alls från staden. Det var dock på villkoret att vi inte gjorde någon åverkan på platsen – inget borrande, inget bilande och så vidare, säger Bengt Linde. 

Hackade arbetsbodar

Att bygga upp en restaurangverksamhet utan att göra åverkan på utrymmet kan låta som en omöjlighet. Men genom att förlänga el- och vattendragningarna från restaurang Font till den nya uteserveringen och ta in specialdesignade arbetsbodar lyckades Bengt och hans kollegor med just det. 
– Vi har en bod för disken, en för baren och köket och en för toaletterna. Alla har slutna system med avlopp och liknande. Och de är enkla att ställa upp ­– tidigare har vi lyft in dem med kranbil inför säsongsöppningen och så har hela uteserveringen varit igång på två-tre dagar. Nu har vi fått bygglov på tre år vilket innebär att vi kan lämna kvar bodarna när sommaren är slut, säger Bengt.

Stängt vid regn

Trots att man har plats för hundratals gäster finns bara ett par parasoller som agerar tak på Bar Himmel. Även det är kopplat till att ingen åverkan ska göras på platsen. Av naturliga skäl har Bar Himmel därför bara öppet vid ”dugligt väder”, något som bestäms innan klockan 12 varje dag.  
– Det finns en tendens att uteserveringar blir en utbyggnad. Det här är något helt annat. Folk vet bättre än att ens titta förbi om det är dåligt väder – men på soliga dagar är det som en käftsmäll så fort vi öppnar. Solen går ned här sist i Göteborg, så trapporna fylls av folk i alla åldrar. Vissa äter, andra vill bara läsa tidningen över en kaffe. Här finns inga måsten, säger Bengt.

Palmblad över porslin

För att kunna tillgodose så många gäster under dessa särskilda förutsättningar måste verksamheten på Bar Himmel vara så enkel och flexibel som möjligt. Det gäller allt från meny till utrustning. Därför är exempelvis sittplatserna i uteserveringens trappa helt kuddbaserad. Gästerna får plocka sittkuddar själva och sätta sig var de vill. 
– Och med så många gäster på sittkuddar behöver vi vara extra noga med att undvika krossade glas och tallrikar. Därför använder vi dricksglas i hårdplast i stället för vanligt glas, och maten serveras på melamintallrikar eller i palmblad, säger Bengt.

För att effektivisera disken i den lilla arbetsboden har Bengt och hans kollegor byggt en sorteringslinje där man kan jobba från två håll. 
– Logistik är A och O på en uteservering som vår, och det har verkligen lärt oss att tänka utanför boxen. Är man inte fast i gamla hjulspår märker man snart att alla problem har en lösning.

Bar himmel uteservering i Göteborg