Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Skaldjursallergi

Allergi mot skaldjur, vilket innefattar kräftdjur, blötdjur och tagghudingar, uppträder vanligtvis i vuxen ålder

Proteinet tropomyosin är det dominerande allergenet hos räkor och andra skaldjur.

Var försiktig med
Den som är skaldjursallergiker är ofta allergisk mot flera eller alla skaldjur, så tumregeln är att vara försiktig. Det är vanligt att reagera på räkor, krabba, hummer och kräftor, och många tål inte heller snäckor, musslor eller bläckfisk. Tänk på att skaldjur ofta finns i exempelvis buljonger, smaksättare och currypasta. Reaktioner vid inandning av ångor från skaldjur liksom vid hantering av skaldjur har också rapporterats.

Fotnot: Fotograf av havskräftan är Jakob Fridholm.

Vanliga reaktioner
Hudsymptom som nässelfeber, svullnad och eksem är de vanligaste symptomen vid skaldjursallergi. Magbesvär och astma förekommer också. Den som anstränger sig i samband med att de äter ökar risken för en allergisk reaktion, och reaktionen kan dessutom förstärkas.