Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Laktosintolerans och mjölkproteinallergi

Allergi mot mjölkprotein och laktosintolerans är två helt olika saker.

Allergi mot mjölkprotein och laktosintolerans är två helt olika saker. En mjölkproteinallergiker reagerar på proteiner i mjölken (exempelvis kaseiner, laktoglobulin och laktalbumin) och måste utesluta all sorts mat med mjölk från sin kost. Den som är laktosintolerant har brist på enzymet laktas som behövs för att bryta ned laktos i tarmen. Laktosintoleranta behöver visserligen begränsa intaget av mjölkprodukter, men de flesta tål små mängder laktos, motsvarande cirka 1 dl mjölk per dag.

Var försiktig med
Mjölkproteinallergiker: Mjölk är en vanligt förekommande ingrediens i allt från margarin, kaffebröd och såspulver till grönsakssoppor, köttbullar och leverpastej. Mörk choklad är ofta kontaminerad med mjölk. Det kan finnas tillsatt mjölkprotein i margarin, charkvaror och kokosmjölk.
Laktosintoleranta: Laktos (mjölksocker) finns naturligt i all mjölk inklusive komjölk, bröstmjölk och fårmjölk. Laktos kan även finnas i färdiglagad mat i form av mjölkpulver. Hårdost som är lagrad längre än tre månader är i regel helt laktosfri.

 

Vanliga reaktioner
Mjölkproteinallergiker: Även små mängder mjölkprotein kan utlösa en svår allergisk reaktion. Vanliga symptom på detta är astma, kräkningar och hudreaktioner.
Laktosintoleranta: Den som får i sig för mycket laktos får ofta magsmärtor, gasbildning och diarré.