Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

11 saker du inte(?) visste om sparris

Har du koll på sparriskuriosan som tar dig från medelmåttig sparris-kunnare till fullfjädrad sparrisnörd? Vi listar allt du behöver veta för att bli sparris-experten man lyssnar på.

Kan du din sparris? 

Vi har listan som gör dig till en riktigt sparris-expert!

 1. Sparris är en liljeväxt och är släkt med vitlöken och purjolöken.
 2. Redan de gamla egyptierna gillade sparris. Drottning Nefertiti kallade sparris ”Gudarnas mat”. I en 3000 år gammal grav fann arkeologerna en väggmålning med gudagåvor. Överst i offerkorgen låg ett knippe sparris.
 3. Sparrisens rötter är starkt förgrenade och kan producera nya skott, vanligen i 15 år, men i upp till 50 år. På grund av all näring i rötterna och förmågan att utveckla knoppar är sparrisen en av de första primörerna på våren.
 4. Sparrisen har en rad ämnen som är bra för kroppen, folsyra minskar risken för cancer i bukspottkörteln, aspargon är bra för njurarna, glutation minskar risken för hjärtsjukdomar. Sparrisen är en viktig byggsten i immunförsvaret. K-vitamin stärker skelettet och A-vitamin förbättrar synen.
 5. Det finns hundratals sparrissorter, att färgen skiljer, beror på att den gröna odlas ovan jord medan den vita växer underjord. Man skiljer också på hårdskalig och mjukskalig sparris, som förekommer både som vit och grön sparris.
 6. Ångkokning av sparris bidrar till att de flesta nyttigheterna kommer med hela vägen till tallriken.
 7. Mest sparris odlas i Kina, följt av Peru, Tyskland och USA.
 8. Tyskarna är ett sparrisälskande folk och sparrisfestivaler är årligen återkommande. I sparrisens hjärta Badem-Württemberg finns till och med en 13, 6 mil lång sparrisväg, Badische Spargelweg.
 9. Romerske kejsaren Augustus var en stor sparriskonnässör som inte bara skickade ut sina trupper i Imperiet för att finna den bästa sparrisen, han myntade även uttrycket ”velocius quam asparagi coquantur” som betyder ”snabbare än ett sparriskok” och var menat som en uppmaning att skynda på.
 10. Det tar tre år från sådd till sparrisskörd.
 11. I Sverige skördas vanligen sparris i slutet av april.