Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Bocuse d'Or Team Sweden

Lär känna laget, förutsättningarna och förberedelserna löpande fram till finalen i Lyon

Genom att stötta den svenska Bocuse d’Or-satsningen som sponsor bidrar vi på Menigo till att öka intresset och kunskapen om svensk gastronomi, både inom och utanför landet. 

Tävlingen Bocuse d’Or, också kallat ”kock-vm”, arrangeras vart annat år i Lyon, där framlidne grundaren av tävlingen, Paul Bocuse, hade sin hemvist. Tävlingen anses vara den mest prestigefyllda matlagningstävlingen av alla. Endast en svensk har tidigare vunnit tävlingen – Mathias Dahlgren 1995.

26-27 september ska världsfinalen i Bocuse d’Or 2021 avgöras enligt tradition i Lyon.

Tävlingen går ut på att under fem timmar och 35 min laga två olika rätter och presenteras för en jury. Huvudråvaran för året är Fjäderbladsbog (Blade of Beef). Rätten ska serveras med tre vegetariska garnityr varav ett ska vara ragu. Tallrikstemat i år är en trerätters måltid (förrätt, varmrätt och dessert) baserad på tomat. I varmrätten ska även räkor ingå. Alla tre rätter presenteras för juryn som en helhet i en take-away-låda som respektive team själva ansvarar för att ta fram. 

För att nå Bocuse d’Or i Lyon krävs att den svenska kandidaten först kvaltävlat i den europeiska deltävlingen. Denna hölls i år i Tallinn där Team Sweden tog brons och därmed tog sig vidare till finalen. I Lyon tävlar sedan 24 finalister om de tre åtråvärda statyetterna i guld, silver och brons.

Team Sweden 

Sebastian Gibrand är Sveriges representant för andra gången i rad och satsar nu all sin tid, erfarenhet, kraft och viljestyrka för att få stå högst upp på pallen i Bocuse d’Or. Med sig har han svenska teamets coach, tillika kompisen och veteranen i sammanhanget, Jonas Dahlbom. Henrik Norström är Sveriges president i den svenska satsningen och som commis/assistent står juniorkocklandslagets Jakob Persson.

Sedan silvermedaljen i världsfinalen 2019 har Sebastian Gibrand hunnit vinna Kockarnas Kamp och genomfört det hedersfulla uppdraget som ansvarig kock för Nobelbanketten i Stockholms Stadshus. Men det stora målet sedan flera år tillbaka är att få representera Sverige i Bocuse d’Or. Nu har han tagit sig an uppgiften för andra gången med endast guld i sikte.

Bocuse 'dOr Sverige

Håll dig uppdaterad om datum, tävlingstider och hur du ser tävlingen via Gatronomi Sveriges hemsida genom att klicka på bilden ovan och följ dem på sociala medier nedan.