Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

5 rutinerade Åre-krögare

Wersén Restaurang och STP Restauranger är två av de största och mest framgångsrika krögarna i Åre. Tillsammans driver de inte mindre än sju av de populäraste restaurangerna på Sveriges krogtätaste skidort.

Skidåkningen i Åreskutan saknar motstycke i Sverige. Fallhöjden är högre, liftarna fler, backarna längre och skidterrängen häftigare än någon annanstans i fjällen. Men Åre är så mycket mer än skidåkning. Sveriges största skidort har ett unikt utbud av riktigt bra restauranger i såväl byn som backen och ett pulserande nöjesliv som i sina bästa stunder hör till det roligaste i skidvärlden. På byns krogar är det full fart från lunch till midnatt.

Fredrik och Klas Wersén tog klivet från puckelpisten till restaurangägare

En av byns äldsta restauranger är den populära året-runt-öppna bistron, pizzerian och baren Werséns som drivs av bröderna Fredrik och Klas Wersén. De flyttade till Åre i mitten av 80-talet. I många år tillhörde de den svenska eliten i puckelpist. Klas vann SM två gånger och tävlade i landslaget. När skidkarriären ebbade ut blev Fredrik kvar i Åre där han jobbade i krogbranschen.
– Under 90-talet var jag nöjesansvarig på nattklubben Bygget. Klas jobbade på skidklädföretaget SOS (Sportswear of Sweden). 1998 köpte vi Labands Krog i hörnan på Åre torg som vi renoverade och döpte om till Werséns.

Första stället blev kort och gott kvarterskrogen Werséns 

En lyckad kombination av brasserie, pizzeria och bar. Eller rättare sagt två barer, varav den största förvandlas till klubb under högsäsongen. Lokalen är ljus med stora fönster och inramade art deco-affischer på väggarna. Köksmästaren Anders Anderssons meny är en kul mix av jämtländska råvaror, franska smaker och patenterade pizzor. Under skidsäsongen är det öppet i källaren där gästerna steker svensk ryggbiff (älg och ren från Funäsdalen) på 350°C varma täljstenar.

Och sen landade även Hummelstugan och Bombon i portföljen

Fredrik och Klas driver även den anrika skidkrogen Hummelstugan – som har fjällvärldens bästa utsikt – och förra säsongen tog de även över Jonas Dahlboms krog Dahlbom på torget som renoverades, fick nytt koncept och döptes till Bombom.

STP-konstellationen tog över Broken samtidigt som Werséns bytte ägare

1998 äntrade även de tre vännerna Patrik Jonsson, Tomas Olinder och Sonny Gustavsson Åres restaurangscen och tog över Broken som i likhet med Werséns har öppet sju dagar i veckan, lunch och middag, året runt. Att de jobbat hårt på att få till den där hemma-hos-känslan, är Patriks förklaring till framgången.

Efter Broken kom hotell Åregården, Timmerstugan, Capo och Vinbaren

Idag driver trion även anrika hotell Åregården, backrestaurangen Timmerstugan, Capo och Vinbaren, som ligger på hörnan av Åregården.
– Idén till Vinbaren fick jag från enotec och små hål-i-väggen-krogar på italienska skidorter där vin och mat av högsta klass serveras på ett avslappnat sätt, förklarar Sonny. Han beskriver restaurangen som “ett Broken för vuxna”- en krog och bar för mat- och festglada årebesökare i medelåldern. Framåt 22-tiden brukar en DJ dyka upp.

Samarbetet mellan byns krogar hemligheten bakom framgångarna

Utvecklingen av Åres krogliv har gått rasande snabbt. Idag finns det ett 70-tal krogar i Åre. Konkurrensen är tuff, men såväl STP gruppen som Werséns ägare menar att samarbetet mellan byns krogar är en viktig förklaring till den framgångsrika utvecklingen.
– Åres krögare är både kollegor och konkurrenter. Vi har ett bra samarbete med till exempel gemensamma inköp och gemensamma mål att gästerna ska vara nöjda, förklarar Fredrik Wersén. Sonny, Patrik, Tomas och Klas instämmer.

Alpina skid-VM en tillfällighet att visa upp Åres arena utanför skidbacken

Nästa vinter arrangerar Sveriges krogtätaste fjällby alpina skid-VM. Byns fem mest inflytelserika krögare är dock överens om att det är viktigt att visa att Åre är mycket mer än skidåkning. Sonny förklarar den gemensamma visionen:
– Åre har potential som turistdestination året runt. Det har hänt mycket de sista åren. Allt fler gäster reser hit under den gröna säsongen. I en perfekt värld vill vi ha gäster på våra krogar året runt.

Tomas Olinder, Partik Jonsson & Sonny Gustafsson

 Tomas Olinder, Patrik Jonsson & Sonny Gustafsson

Fredrik Wersén och Klas Wersén

Fredrik Wersén & Klas Wersén

5 rutinerade Åre-krögare

TOMAS OLINDER STP Restauranger AB

 • Kom till Åre: Oktober 1986
 • Första jobb: Nattportier på Åregården
 • Insidetips: Snöskoterutflykt på fjället i april när vårsolen värmer

PATRIK JONSSON STP Restauranger AB

 • Kom till Åre: December 1984
 • Första jobb: Bartender på Torvtaket
 • Insidetips: En löparrunda i Ullådalen på sommaren eller hösten

SONNY GUSTAFSSON STP Restauranger AB

 • Kom till: Åre december 1991
 • Första jobb: Serverade på Björnens värdshus
 • Insidetips: En golfweekend i september när det är som vackrast i Åre

FREDRIK WERSÉN Wersén Restaurang AB

 • Kom till Åre: Juni 1986
 • Första jobb: Plockade disk på Sunwings afterski
 • Insidetips: Dagens sista skidåk utför folktomma backar efter jobbet på Hummelstugan

KLAS WERSÉN Wersén Restaurang AB

 • Kom till Åre: November 1981
 • Första jobb: Jobbade på skidbutiken Sportkällaren
 • Insidetips: En lugn och skön snöskopromenad i Ullådalen