Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Vårens höjpunkt - färskpotatis!

Årets första svenska färskpotatis är en återkommande höjdpunkt under våren. Jakten på premiärpotatisen bevakas av media och först ut är sorten Swift.

Den svenska färskpotatissäsongen drar igång runt månadsskiftet april/maj. Det är något speciellt med de där första knölarna som kommer upp ur jorden. Färskpotatispremiären har alltid varit en höjdpunkt med stor medial uppmärksamhet och på senare år har det utökats ytterligare genom en auktion där intäkten går till välgörenhet. Först ut är sorten Swift som säljs otvättad på grund av sitt tunna skal. Den går helt enkelt inte att tvätta. Utvecklingen inom odling av färskpotatis går framåt och Swift har haft en förändringsresa de senaste åren. Den har tidigare upplevts som urvattnad och stressodlad i jakten på att skörda de första kilona och den publicitet det gett. Men vi vill hävda att Swift har blivit bättre med åren och har sin rättmätiga plats i rampljuset i maj. 

Tvättad färskpotatis 

Beroende på vädret under majmånad kommer vi gå över till tvättad färskpotatis I slutet av maj eller början av juni. Tvättningen startar så snart skalet är tillräckligt moget för att klara av att tvättas.  

Bjäre Hembygd 

Vi har en favorit när det kommer till färskpotatis - Bjäre Hembygd. Bjäre Hembygd är ett varumärke som vi jobbat med i många år och är speciellt framtagen för att passa dig som restaurangkund. Här går Bjärehalvöns bästa potatisodlare samman och levererar en fantastiskt fin potatis till oss. Sorterna varierar till en början. Först ut är Solist för att sen övergå till Gala och därefter Estelle resten av säsongen.  

Estelle är en sort som odlas av bland annat Håkan Paulsson strax öster om Torekov. Estelle är en småfallande färskpotatis där plantan fortsätter leverera små kulor hela säsongen. Potatisen tvättas och storlekssorteras, ställs att torka över natten för att sedan sorteras igen på morgonen. Potatisen är så ren att du i stort sett kan hälla den rätt ner i grytan. Den sorteras i tre olika storlekar och ger dig en både kort och jämn koktid. 

Text: Therese Oldbring 

Potatisodlare
Potatisplanta
Potatisfält