Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Tempeh - Veganskt livsmedel som härstammar från indonesien

Tempeh är ett livsmedel som härstammar från Indonesien. Ursprungligen var det en kaka av fermenterade sojabönor som var täckt med vitmögel men numera produceras flera sorter i Sverige på inhemska ekologiska baljväxter.

Processen kräver inga dyra maskiner eller industriella processer, däremot behövs känsla för smak och konsistens och kunskap om naturlig fermentering. Just mikroorganismerna som bryter ner proteinet i baljväxterna ger djupa smaker av nötter, ost och Umami. Det fungerar bra att steka naturellt men är även tacksamt att krydda upp och smaksätta.

Två Uppstickarproducenter

Ayhan Aydin och Frida Grankvist på Nordisk Matutveckling i Frösundavik tillverkar en kraftigt fermenterad Tempeh på ekologiska åkerbönor som är fermenterade med ett vitmögel vars mycel binder samman bönorna till en fast kaka. Bönorna odlas på Munktorps Prästgård och skalas innan de kokas och fermenteras. Förutom åkerbönans goda odlingsegenskaper och rika näringsinnehåll, har den intressanta kulinariska kvaliteter. Ayhan och Frida berättar att Åkerbönans porositet ger Tempehn en ökad luftfuktighet vilket medför en ökad absorbering av olika smaksättningar. Eftersom fettet stannar kvar i tempehn efter tillagning upplevs det som en del av produkten. Med en förlängd jäsprocess skapas en mogen doft och en smak rik på Umami. Tempeh fungerar både som en proteinkälla och smaksättare i exempelvis såser eller grytor.

Swedish Temptations i Karlshamn använder öländska gula ärtor som de låter förgro innan processen påbörjas. Eller som Pia Qvarnström på Swedish Temptations själv säger: "Genom groddningen blir ärtan ännu nyttigare, som en näringsbomb, och ännu mer lättsmält. Vi älskar mat och planeten vi bor på. Därför gör vi veganska och ekologiska produkter på svenska ärtor. Det är bra både för en grönskande planet och för hälsosamma kroppar. En av ärtornas superkrafter är att istället för att utarma jorden, tillför ärtodling näring som skapar bördigare åkermarker och ett minskat behov av gödsel."

Frida Grankvist och Ayhan Aydin på Nordisk Matutveckling i Frösundavik