Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Tångvallaskolan - Årets Skolrestaurang 2020

För åttonde året i rad korar White guide Junior Sveriges bästa offentliga måltider. Menigo delar ut priset Årets Skolrestaurang, som i år tilldelas Tångvallaskolan i Vellinge. Framgångsreceptet är hållbara måltidsupplevelser – och engagerade elever.

I köket på Tångvallaskolan lagas varje dag närmare tusen portioner. 550 serveras i skolans matsal och 400 skickas till skolor och förskolor runt om i kommunen. I år har nivån på leveransen varit extra hög, vilket belönats med priset White Guide Junior.
– Hos oss är alla delaktiga i måltidsupplevelsen. Vi håller bland annat regelbundna matråd där eleverna får vara med och rösta fram sina favoriträtter. Samarbetet med rektorer, pedagoger och så klart elever är en viktig del i verksamheten, säger köksmästare Stefan Ek.

Eleverna tycker till
Varje onsdag får en elev från årskurs fem gästspela i köket inför lunchserveringen. Där pratas det bland annat om klimatsmart mat och vikten av att göra hållbara val i matlagningen.
– Vi ser det som vårt jobb att utbilda och förklara hur och varför man bör ta tillvara på mat. Både vi och eleverna tycker det är så roligt – och vi får en bättre kontakt med hela klassen. Jag önskar själv att jag hade haft den möjligheten när jag gick i femte klass, säger Stefan.

På onsdagar serveras också elevens val, en rätt som varje vecka röstas fram av barn och ungdomar på skolan. Bland favoriterna finns spagetti och köttfärssås, panerad fisk samt köttbullar med gräddsås. Stefan och hans personal har hittat sätt att servera det eleverna vill ha, men med en liten tvist.
– Till exempel använder vi älgfärs i vår köttfärssås och hönsfärs i våra köttbullar. Det är ett sätt att undvika klimatboven nötkött. Dessutom är cirka 80 procent av våra råvaror ekologiska och krav-certifierade.

Minskar matsvinnet
I Tångvallaköket försöker man ta tillvara allt som går. Varje dag vägs matsvinnet och summan skrivs upp på skyltar i matsalen för att eleverna ska kunna följa utvecklingen. Inne i köket tar man till vara på överblivna rester och förädlar det till en ny rätt.
– Om det blir potatismos eller broccoli över efter lunchen gör vi vegetariska biffar. Det som blir kvar på salladsbuffén går även att använda som grund i en köttfärssås. Vårt breda tänk kring hållbarhet har gjort att vi har i stort sett noll matsvinn ut från köket.

För att få till helheten gäller det att tänka till kring varje detalj.
– Vi i köket pratar ofta om hur vi själva vill ha det när vi går ut och äter. För oss handlar det om noggrannhet som att skriva tydliga informationsskyltar om vad maten innehåller. Vi vill också att det ska vara en mysig stämning i matsalen där man ska vilja sitta kvar även efter att man ätit upp. Ett leende från oss i personalen räcker också långt.

 

Vinnarmiddag

Utmärkelsen för årets bästa skolrestaurang belönas med en valfri kurs på Restaurangakademin. Vilken kurs kökspersonalen ska gå är ännu inte bestämt, men att vinsten ska firas är självklart.
– Vi ska börja med att anordna en middag tillsammans med all personal från köket, pedagogerna och rektorerna. Vi ska njuta av segern men också fundera över hur vi kan fortsätta hålla samma höga nivå, säger Stefan och avslutar:
– Priset betyder mycket och det visar framförallt att vi är en attraktiv kommun som håller absolut toppklass när det gäller vår skolmat. Det är ett bevis på att hårt arbete för att få till helheten lönar sig.

Tångvallaskolans bästa tips för att lyckas med skolrestaurangen:
  • Samarbeta med elever, pedagoger och rektorer för att göra alla delaktiga i måltidsupplevelsen.
  • Lyssna in vad eleverna vill ha och servera deras önskemål men med en hållbar tvist.
  • Ta tillvara alla överblivna matrester, exempelvis genom att laga nya rätter som kan serveras som andra chansen dagen efter.