Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Sommaren får Boulebar att blomstra!

Så här jobbar Boulebar för att skapa en framgångsrik verksamhet på tillfällig yta.

När välkrattade boulebanor möter fransk mat och dryck skapas en härlig gemenskap. I Stockholm har Boulebar tagit sina besökare med storm tack vare sina två sommaröppna ställen i Tanto och Rålambshovsparken. Så här jobbar de för att skapa en framgångsrik verksamhet på tillfällig yta.

Tänk dig en varm sommarkväll i en park i Marseille. Några människor spelar boule, några äter mat och andra sippar på ett glas vin. Den känslan har Boulebar velat återskapa på sina åtta ställen i Malmö, Göteborg, Örebro, Köpenhamn och Stockholm. Alla utom två är öppna året om, medan Boulebar i Tanto och Rålambshovsparken är temporärara anläggningar som byggs upp inför sommarsäsongen.  
– Till oss kommer vuxna, barn, pensionärer, hundar, barnvagnar och rullstolar. Mångfalden är vår styrka och det fantastiska med boule är att alla kan spela, säger Malin Legranäs, Head of operations på Boulebar.  Boulebar uteservering

Kök i container 

Både Tanto och Rålambshovsparken gästas flitigt av boulesugna besökare under sommarens soliga dagar. Men av utmaningarna med att driva en säsongsöppen verksamhet är just vädret – dels för att det styr hur många gäster som kommer och dels för att anläggningarna har olika väderskydd.  
– Vi jobbar med mobila containers och hela personalstyrkan kommer med idéer för hur vi dels ska hantera vädret och dels ska rymma allt. Eftersom ytan är så begränsad har alla val stor betydelse, exempelvis hur stor ugn vi får plats med och var vi ska placera den. Hur vi placerar själva containern spelar också stor roll eftersom några få meter hit eller dit kan göra stor skillnad för helhetsintrycket, säger Malin.  


Öppen servering
 

I Tanto finns plats för att ta emot cirka hundra matgäster samtidigt, i Rålambshovsparken ungefär det dubbla. I Rålambshovsparken finns också tillgång till fasta byggnader medan Tantoverksamheten består helt av containerlösningar. Trots olika förutsättningar har båda ställena liknande utrustning och maskinpark.  
En kreativ lösning som sparar plats är att ha en öppen servering där en del av maten tillagas på en grill utomhus.  
– Grillen står ute fast under tak. Det skapar en öppen atmosfär där gästerna enkelt kan gå fram till kocken och få lite generella grilltips eller tacka för maten. Grillen är på så vis en del av den härliga gemenskapen samtidigt som det spar plats inne i själva containern, berättar Malin. 

Servering på stora fat 

Alla som besöker Boulebar kan kombinera boule med god mat och dryck. För att underlätta för gästerna har man tagit fram matkoncept där ett alternativ är det färdigkomponerade paketet Boule Grand.  
– De sydfranska rätterna i Boule Grand-paketet varierar efter säsongens råvaror och passar utmärkt för ett sällskap att dela på. Vi serverar rätterna på stora fat vilket skapar härliga samtal runt middagsbordet. Det är uppskattat av våra gäster och underlättar dessutom logistiken för personalen. Självklart går det även att beställa från a la carte-menyn eller något enklare att tugga på under boule-matchen, säger Malin. 

Skribent: Sofie Lundmark

Boulebar meny i träden

Malins knep för att driva säsongsöppen verksamhet på tillfällig yta:  
 

En öppen och transparent servering spar plats i köket och skapar förutsättningar för härliga samtal med gästerna.  

Servera färdiga matpaket 
family-style. Att lägga upp mat på stora fat effektiviserar flödet i köket.  

Välj hellre färre sittplatser och en fantastisk upplevelse än att omsätta mer och knappt uppnå önskad nivå.  

Ta
 in personalens idéer och samarbeta för att hitta lösningar. Efter varje säsong samlar vi hela personalstyrkan för att diskutera vad som fungerat bra och vad vi behöver utveckla inför nästa år.