Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Silver i Bocuse d´Or Europe för Team Sweden

Det blev en nordisk uppgörelse i Turin, Norge guld, Sverige silver och Danmark på bronsplats. Totalt tävlade 20 nationer varav de tio bästa går vidare till världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or, Kock-VM i Lyon 2019.

"Nu ska vi bara njuta och landa och fira efter Sebastians fantastiska prestation. Vägen hit krävt enormt förarbete och träning så det här är en fantastisk belöning. Sen byter vi fokus för att skapa de godaste rätterna i världen inför VM i Lyon", säger Tommy Myllymäki, som själv vunnit såväl brons som silver i Bocuse d’Or.

Sebastian Gibrands tävlingsrätter Ljusa Sommardagar som serverades på tallrik, samt Varma Sommarnätter som serverades på fat, tillagades enligt reglerna för 15 personer vardera. Tallrikspresentationen bestod av hönsägg med örter och vitlök, Castelmagno-ost, krispig potatis, smör och olivoljeemulsion, koldoftande zucchini och Albengasparris.

Fatpresentationen bestod av Fassone-nötfilé, kalvbräss, rostade sommargrönsaker och Sant Andrea-risragu.

"Vilken resa och vilket resultat. Jag är så oerhört stolt, glad – och utmattad. Stort tack till min vapendragare och commis Gustav Leonhardt. Och min coach. Och hela Gastronomi Sverige som möjliggjort allt detta. Nu ska vi fira", hälsar Gibrand från Turin.

Sebastian Gibrand har en övertygelse i sin matlagning att de godaste smakerna kommer fram när han vågar vara innovativ i sina val och litar på sin intuition. Han sticker också ut i sina presentationer där inspirationen kommer från arkitektur och design. De båda rätterna som ledde till medaljen tillagades på 5 timmar och 35 minuter och presenterades för en jury för respektive rätt.

12 FAKTA OM BOCUSE D'OR

✤ Startades i januari 1987 av Paul Bocuse

✤ Över 60 nationella tävlingar världen om utser sina representanter

✤ Dessa gör upp om en finalplats i olika kvalifceringstävlingar, t ex Bocuse d’Or Europe

✤ Totalt 24 kockar från hela världen väljs ut

✤ Finalen hålls vartannat år i Lyon

✤ 2 huvudrätter ska presenteras

✤ Den ena rätten ska serveras på fat och den andra på tallrik

✤ Maxtiden är 5 timmar och 35 minuter

✤ En tallriksjury och en fatjury på vardera 12 personer bedömer

✤ Maten serveras till 14 av jurymedlemmarna, allt inför en stor live- och tvpublik

✤ Förra gången, 2017, var en av rätterna för första gången helt vegetarisk

✤ Vinnaren får 20 000 €, tvåan 15 000 € och trean 10 000 €