Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Så skapar du fruktkonst

Första gången jag kom på tanken att skapa någonting med frukter och grönsaker istället för att bara äta dom dök upp för snart 8 år sedan.

Vi skulle ha en mässa till flera olika kommuner och landsting och jag fick möjligheten att vara lite kreativ i utställningen av frukt och grönt montern. Då gjorde jag en orm av citrusfrukter och sen var jag fast. Varje nytt år och ny mässa så testade jag gränserna lite mer och har hunnit med att göra bland annat ett gurktåg med lok och flera vagnar lastade med olikfärgade morötter, ett piratskepp gjort på en vattenmelon och flera blombuketter där blommorna är gjorda av rädisor. Min mamma jobbar som förskolelärare och jag har tagit med en del konstverk till henne som hon kan visa för barnen vilket blivit en succé! Helt plötsligt blev mellanmålet med morötter en favorit bara för att morotsstavarna serverades i gurkvagnar och då dök tanken upp att man faktiskt kan få upp barnens (och vuxnas) intresse för att våga prova nya råvaror om man bara testar gränserna litegrann.

Våga vara kreativ

Om man vågar vara lite kreativ så är det ganska lätt att hitta saker att skära ut av frukter. Krabban är helt enkelt gjord av ett Granny Smith äpple och kan självklart göras på flera olika sorters äpplen i olika färger eller varför inte persikor, mangos eller nektariner? Sköldpappan är gjord av en bit äpple och huvudet och benen är gröna vindruvor. Delfinen är enkelt skuren av en banan som har fått en vindruva i munnen som den leker med. Favoriten genom alla år är ändå ugglan som är gjord av en ananas och en galiamelon. De bitar som jag skär bort från melonen för att få till ögonen skär jag sedan ut till ögonbryn. Själva ögat är en ring zucchini, en ring rädisa och en liten bit aubergine som pupill. Näbbnäsan är en morot och flugan är enkelt skuren av en röd paprika och en bit aubergine men det funkar med svarta oliver också. De vackra vingarna är helt enkelt bladen på ananasen som jag skurit av och sedan delat på mitten för att sen spika fast dom på sidan av ananasen.

Vackrare dukning

Dukningen blir genast mycket mer intressant och framför allt roligare! Ta vara på vad årstiden och naturen erbjuder också, använd vackra björkkvistar, blommor, blad och annat fint som man hittar på skogspromenaden eller utflykten. Man äter ju också med ögonen.

Ta vara på er kreativitet och prova något nytt, det är bara fantasin som sätter gränser!

Text: Malin Vikström

 

Uggla av frukt