Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Restauranger värda ett besök på fjällresan

Få saker höjer aptiten så mycket som äkta friluftsliv. Ska du besöka fjällvärlden i vinter finns det många guldkorn att uppleva. Här tipsar vi om några av de ställen som är värda ett besök.

Vare sig du vill unna dig ett finkrogsbesök eller avnjuta en drink och lite goda tilltugg på After Skin, så bjuder de svenska fjällen på något för alla. Vi har letat reda på elva riktiga pärlor som är väl värda ett besök när du drar norrut i vinter. Allt från morgonpigga frukostställen till nattsuddande cocktailbarer.

1. Sälen

RESTAURANG FRÖ

I den timrade gamla våffelstugan strax intill backarna i Hundfjället hittar du restaurang Frö. Här kan du njuta av snacks, mellanrätter och desserter i modern dalastil. Råvarorna är ofta från små, lokala och ekologiska producenter och maten kan både njutas själv eller delas om ni vill testa ännu flera rätter!

2. Åre

BERGSSTUGAN FRÖÅ GRUVA

Här kan du fylla energireserverna med en stadig lunchbuffé, soppa och bröd. Eller varför inte några härligt frasiga våfflor med hjortronsylt? På onsdag- och fredagskvällarna serveras en färdigkomponerad trerättersmeny, tillagade med lokala råvaror. Tänk bara på att du då måste förboka bord.

KRUS-UVISAN-SVARTKLUBB

Fävikens Magnus Nilsson har nu tre pop-up-restauranger i en. På Krus serveras först stadiga frukostar, perfekta innan dagens första åk. Från kl. 11 ställs det fram vegetariska luncher och på kvällen tar Uvisan över på temat ”japansk home cooking”. Sen blir det cocktail-avsmakning på Svartklubb!

TIMMERSTUGAN

Ett snöbollskast från kabinbanans dalstation samlas alla sorter skidåkare för en fika, ett glas i baren eller härligt röjig after-ski. På Timmerstugan har man fondueaftnar men serverar även från en bred meny med både svenska, italienska och franska klassiker.

WERSÉNS

Uppe och nere. På Brasseriets meny hittar du klassiker som kalvbräss och rimmat fläsklägg och i Källaren serveras all mat på täljsten, du får kött och tillbehör och sedan tillagar du köttet själv! Avsluta gärna med Mormors inkokta plommon.

3. Vemdalen

BRÄJKS MATBAR

Från det att pisten öppnar till sent in på kvällen kan du ta en skön paus på Bräjk. Att hållbarhetstänket varit med från start märks tydligt i den rustika stugan med timmerpanel som ligger mitt i pisten. Oavsett om du väljer frukost, lunch, After Ski eller en 7-rättersmiddag är allt ”härlagat” och ”härbakat”.

 

4. Jukkasjärvi

ICE HOTEL RESTAURANT

Varje år samlas ett fyrtiotal konstnärer från hela världen och skapar ett hotell av is. Du kan både bo i en isskulptur eller i ett varmt rum, vilket du än väljer får du en upplevelse för livet. Och restaurangen värmer dig garanterat med råvaror som är hämtade från älvar, berg, myrar och skogar i närområdet.

5. Tännäs

RESTAURANG ÁRRAN

Árran betyder eldstad på samiska, och här vid foten av backen kan du värma dina vinterbitna kinder och njuta av god, närproducerad mat. Menyn har något för alla med allt från hemgjord älgkorv till burgare, stenugnspizza, renrostbiff och gröna, härliga vegorätter. Barn upp till 13 år äter för halva priset!

6. Åsarns

HÄVVI I GLEN

Elaine Asp har verkligen skapat något alldeles eget. Samisk kokkonst med råvaror som inte sällan på egen hand jagats, plockats och fiskats runt om i Jämtland. Detta är snarare en kulturupplevelse än en måltid och givetvis avslutas allt med traditionell kaffeost i kokkaffe serverad i snidad träkåsa.

7. Hemavan

BJÖRKS TOPPRESTAURANG OCH FJÄLLBAR

Vid toppen av Solkattsliften med en hänförande utsikt över fjälltopparna serveras du spännande lokala anrättningar. Kvällstid äter du en magisk 5-rättersmiddag och på dagtid njuter du av allt från norrländsk Club Sandwich och Fish Taco på röding, till matiga våfflor med lappländska toppings.

8. Branäs

Någon mil söder om Sysslebäck i norra Värmland ligger Branäs, en vintersportort som kan sammanfattas i ett enda ord: barnvänligt. Både på berget och inne i byn hittar du en rad olika familjerestauranger med allt från pizza och hamburgare till våfflor och husmanskost