Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Med sikte på Guld

Redan som 10-åring bestämde sig Sebastian Gibrand för att bli en av Sveriges bästa kockar. Nu är han, för andra året i rad, i final i Bocuse d´Or – världens högst rankade tävling inom gastronomi.

Sebastian Gibrand är kocken med spektakulära upplägg och innovativa smaker. De senaste två åren har hans meritlista fyllts med välrenommerade utmärkelser. 2019 kammade han hem silvermedalj i världsfinalen i Bocuse d´Or, samma år lyckades ta hem segern i Kockarnas Kamp på TV4 och tog sig an det herdesfulla uppdraget som ansvarig kock för Nobelmiddagen. Nu är målet att ta guld i finalen i Bocuse d´Or i Lyon, 2021. Tävlingen har bara haft en svensk segrare en gång tidigare, Mathias Dahlgren 1997.

Vad är det som driver dig?

– Att få utmana mig själv och ständigt utvecklas. Jag gillar att lära mig nya saker och då måste jag testa saker jag inte kan, det går hand i hand.

Hans tidigare erfarenhet från tävlingen har gett honom ett större självförtroende och en bra kännedom om vad som krävs, något som kan vara en fördel i finalen. Med sig i det svenska teamet har han sin coach Jonas Dahlbom, som också är en veteran i sammanhanget, samt president Henrik Norström och commis Jakob Persson.

Hur ser förberedelserna inför finalen ut?

– I kvalificeringstävlingen gick vi in med 80 procent kapacitet, eftersom vi ville spara vår kraft till finalen. Av erfarenhet visste jag att det skulle räcka och jag har sedan länge planerat för VM. Nu går vi igenom alla punkter som vi kan förbereda innan och hur vi ska tänka designmässigt.

Under uppväxten i Helsingborg var han som 10-åring fast besluten om att bli kock. Sebastian hade lätt att lära i skolan och hans föräldrar hade förhoppningar om en akademisk studieinriktning. Men Sebastian följde sitt hjärta och restaurangskolan ledde till arbeten i kök och drömmen om kockyrket förverkligades

Genom åren har han varit en del av Juniorkocklandslaget och Kocklandslaget samt jobbat på stjärnkrogar som Oaxen och Franzén i Stockholm – staden han numera är bosatt i. Sebastian beskriver sin matlagning med stor fokus på den individuella råvaran. Han strävar alltid efter att lyfta fram råvarans naturliga smak och kvalitet och bjuder på innovativa presentationer, en filosofi han också applicerar på sina tävlingsrätter.

Var hämtar du din inspiration ifrån?

– Från kollegor, andra branscher, arkitektur, design och natur. Jag tycker om att göra saker som aktiverar och inspirerar mig.

Sebastian driver sedan början av 2020 ett företag med sin kollega Robert Sjöberg. Tillsammans genomför de event, gästframträdanden, catering och matstyling samtidigt som förberedelserna inför Bocuse d´Or pågår. Han är aktiv i sociala medier där han delar med sig av sitt eget arbete och sin vardag, men också andra kockars bedrifter.

Det är mycket hejarop och peppning mellan kockar på sociala medier, vad tror du det beror på?

– För mig är det väldigt viktigt att lyfta branschen, det gör man genom att berömma andra inom samma yrke. Jag tycker att det är viktigt att se dem som kollegor istället för konkurrenter och se saker från den positiva sidan.

Så, har du några ”sociala medier-tips” till andra i branschen?

– Var bara dig själv och gör det du tror på. Sen är det så klart viktigt att framhålla sin karriär och vad man har åstadkommit, jag tror det är extra viktigt i vår bransch för att kunna växa och försörja oss. Om man vågar visa upp sig själv så brukar resten ge sig, avslutar Sebastian.

 

Sebastian Gibrand

Vann silvermedalj ii kocktävlingen Bocuse D'or2019,
Vinnare av kockarnas kamp 2019
Lagade Nobel-middagen 2019
Siktar mot Guld i Bocuse D'or Lyon 2021