Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Matkassar till behövande

När en vara riskerar att slängas gör vi vårt bästa för att hitta en lösning. Ett exempel är vårt samarbete med Smyrnakyrkan i Göteborg och Stockholms Stadsmission.

Det är dumt att slänga mat, därför arbetar Menigo med att minimera matsvinnet. När en vara riskerar att slängas gör vi vårt bästa för att hitta en lösning. Menigos samarbete med Smyrnakyrkan i Göteborg och med Stockholms Stadsmission är exempel på initiativ där vi skänker produkter som annars skulle blivit svinn.

Varje vecka sorterar Menigo ut produkter från lagren som inte kan säljas till ordinarie kunder. Varorna kommer från alla kategorier – det handlar exempelvis om mjölk som går ut dagen efter eller frukter som är stötta i kanten. I både Stockholm och Göteborg har dessa produkter tidigare blivit svinn och använts som biobränsle.

Varje måndag, tisdag, torsdag och fredag kommer två volontärer från Smyrnakyrkan till lagret i Göteborg och väljer ut produkter från det som vi har plockat ut. Det handlar framförallt om frukt, grönt och mjölk. Maten går sedan till kyrkans matförråd Manna, säger Lars Gyllebrink, Drift- och fastighetsansvarig på Menigo.


Mat till behövande och minskat svinn

Smyrnakyrkan har en stab på runt 40 volontärer som gör matkassar till behövande.

Med maten de får från Menigo och andra företag har kyrkan årligen kunnat dela ut tiotusentals matkassar till fattigpensionärer, utförsäkrade, nyanlända och andra behövande i Göteborg.”
Att de här varorna hamnar hemma hos folk som inte har råd att ställa mat på bordet känns helt fantastiskt, säger Lars Gyllebrink.

2018 skänkte Menigo drygt 17,5 ton mat till Smyrnakyrkan. Utöver att mätta hungriga magar bidrog samarbetet också till mindre svinn hos Menigo; under 2018 minskade svinnet från lagren med 11,4 procent.

– Det här samarbetet är ett ypperligt sätt för företag som oss att hantera svinn. Innan Smyrnakyrkan kom in i bilden gick de här varorna in i en container för att sedan brännas. Och visst är det bra med biobränsle, men det är ännu bättre om maten hamnar på en tallrik, säger Lars Gyllebrink.

Menigo samarbetar även på ett liknande sätt med Stockholms Stadsmission. Delar av Menigos matsvinn doneras för att stötta Stadsmissionens projekt Matcentralen som på olika sätt hjälper människor i utsatthet som inte har råd med nyttig mat.

Vi är stolta över att vara partnerföretag till Stockholms Stadsmission och att kunna bidra med det vi kan till de som behöver det mest är en förmån säger Nina Wahlgren Gill, marknad och kommunikationsdirektör på Menigo.

Samarbeten och partnerskap är en förutsättning för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Varje dag gör Stockholms Stadsmission skillnad för människor som lever i utsatthet i staden och arbetet syftar till att skapa ett mänskligare samhälle för alla genom social omsorg, vård, utbildning och arbetsintegration.