Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Kappa Bar första e-sportkrogen i Sverige

Nu ska den tredje restaurangen öppna i Jönköping som också blir kedjans första franchise-enhet. För delägaren Klas Bergqvist är det här bara början.

Spela e-sport, ta en öl och känn dig som hemma

På Kappa-restaurangerna står e-sport på menyn. Här kan du spela själv, kolla på e-sportmatcher – eller bara ta en öl och njuta av det Minecraft-inspirerade taket.
– Vi vill vara en ny slags sportbar, en plats där både e-sportexperter och nyfkna nybörjare känner sig som hemma, säger delägaren och medgrundaren Klas Bergqvist.
Klas spelade själv mycket data- och tvspel i sina tonår och har alltid haft ett öga på hur e-sporten utvecklas. När den började växa kraftigt både i Sverige och globalt kände han och hans medgrundare att det fanns en lucka på marknaden.
– Att kombinera en middag eller AW med en aktivitet är inget nytt, och ser man på vad som har hänt med boulen de senaste åren förstår man att det inte är omöjligt att presentera nya koncept. Vi såg en ordentlig potential på den här marknaden och gör det fortfarande. Vårt mål är inte att starta en eller två restauranger utan snarare 15, både i och utanför Sverige.

Ambitiös pubmat

Upplägget på Kappa är skapat för att tillmötesgå en bred gästkrets. I olika zoner kan man spela konsolspel, köra Counter Strike med kompisarna, titta på e-sportsmatcher eller bara äta middag. Menyn är enkel – ”åt pubhållet” – men ambitiös.
– Alla delägare kommer från restaurangbranschen och vill erbjuda riktigt bra mat. Det är också något som uppskattas av våra gäster, som är mer vana restaurangbesökare än man kan tro. Vi trodde att vi skulle ha en yngre snittålder bland gästerna, men vår mest ”typiska” gäst är en kille på 27 år –det har varit en positiv överraskning.

Vill locka hemmaspelarna

E-sport har växt mycket i Sverige under de senaste åren, men det är fortfarande lika folkligt som många andra sporter. En del av marknadsföringsarbetet för Kappa Bar handlar därför om att bygga e-sporten i Sverige och att locka även dem som inte ser sig själva som e-sportare. Klas vill göra det lika självklart för ett gäng kompisar att komma hit som att gå på en traditionell sportbar eller gå och bowla med gänget.
– I dag har väl varenda kille mellan 10 och 35 år en koppling till Fifa eller NHL, men det innebär inte att de ser sig själva som e-sportare. Vi tror att vi kan vara en brygga där och få hit dem som sitter hemma och spelar online, säger Klas.

DET SKA DU TÄNKA PÅ SOM E-SPORTSKRÖGARE

1. E-sporten växer snabbt, men det är fort- farande en bit kvar innan den har blivit en stapelvara ute i stugorna. Så se dina konkurrenter som dina samarbetspartners för att få e-sporten att växa. Var ödmjuk och samarbeta med varandra.

2. Glöm inte att även personer som är intresserade av e-sport uppskattar kvalitet på tallriken och i glaset. Att servera enkla rätter är helt ok, men gör det på ditt egna unika sätt.

3. Satsa gärna på plockmat som chicken fngers eller steamed buns för att gästerna lätt ska kunna kombinera ätandet med spelandet. Men var försiktig med den dyraste utrustningen; vissa delar av lokalen kanske inte ska vara öppna för förtäring av mat och dryck.