I krisens spår - Svenska Brasserier
Våren blev inte som någon av oss tänkt. Coronapandemin har ställt allt på sin spets och för branschen har det krävts en omställning. Vi har träffat två krögare som har gjort förändringar.
– Vi har ställt om vår verksamhet till att bli mycket mer digital och utökat marknadsbudgeten för att skapa mer synlighet. Vi vill finnas i de kanaler som gästerna efterfrågar, säger Niklas Johansson, VD för Svenska Brasserier.
Vad har ni för nya erbjudanden?
– Vi har sedan tidigare Stockholms matmarknad – en egen distribution av middagskassar – vilket vi har varit väldigt tacksamma över och har kunnat utveckla ännu mer nu. Här var vi tidiga med nya erbjudanden som exempelvis hemleverans av frukostkassar. Vi har också en abonnemangstjänst av middagskassar med stående leveranser till gäster varje vecka. Innanför tullarna har vi utkörning av mat i traditionella bilar, men också via Podtaxi och elskoter.
Vad får ni för respons från gästerna?
– Gästerna har varit väldigt positiva. I ett sådant här läge är de extra tacksamma och tar sig tid att skriva och visa sin uppskattning. Vi sålde exempelvis en valborgskasse på Ulriksdals Värdshus som vi fick mycket beröm för. En strategi från vår sida har också varit att fortsätta hålla öppet och visa att vi finns där för våra kunder, i bra och dåliga tider. Vi har tagit detta på allvar från första stund, utökat våra hygienkrav och anpassat verksamheten så att gästerna alltid ska känna att vi är en trygg plats gå till.


Vilka har varit era största utmaningar?
– Tidsaspekten har varit en enorm svårighet, då man inte vet hur länge det här kommer att pågå, vilka nya myndighetsbeslut som kommer att fattas och hur det i sin tur påverkar människors beteenden. En annan utmaning är att förutsättningarna för att bedriva verksamheten förändras konstant, vilket innebär att man behöver vara snabbfotad, tänka nytt och tänka om hela tiden. Ingen av oss har upplevt något liknande tidigare och det finns ingen färdig checklista om hur man jobbar i en pandemi.
Hur ser ni på framtiden?
–Vi fortsätter att öka tempot i digitaliseringsresan vilket innebär fler beställningar och betalningar i mobilen, utveckling av våra webbshopar med erbjudanden om olika hemleveranser till våra gäster. Även interna digitaliseringsprojekt har tagits fram med exempelvis nya inköpssystem. Gällande gästers förändrade beteenden så tror vi att hemleverans av mat är en marknad här för att stanna. Men man ska komma ihåg att människan i grunden är en beteendevarelse - att ha sin favoritrestaurang som ett andra vardagsrum - är en så stark del i många människor liv, därför tror jag det kommer att fortsätta vara så även efter krisen.
Vårt arbetssätt har delats upp i tre faser:
- Krishantering –se över personal, avtal och öppettider samt nya arbetssätt och rutiner.
- Affärsutveckling – arbeta med nya möjliga intäkter, tjänster och produkter som exempelvis online erbjudanden.
- Interna projekt – sätta upp en plan för prioriteringar och vem som jobbar med vad.