Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

High Chaparral - ett halvt sekel av lek!

High Chaparral en temapark för hela familjen – med shower, äventyr, ångtåg och upptåg. Temaparken som är inspirerad av vilda västern har funnits sedan 1966 och har varit en succé sedan dess!

Redan 1966 slog Bengt Erlandsson upp portarna till sitt High Chaparral. Bengt älskade drömmen om vilda västern och det fria och entreprenörsdrivna Amerika – det USA som många i hans föräldrageneration hade emigrerat till. Efter en lång resa på andra sidan Atlanten bestämde han sig för att skapa sin egen lilla del av 1870-talets Amerika hemma i Småland. Succén har varit ett faktum sedan dess. 

– I dag är High Chaparral en temapark för hela familjen – med shower, äventyr, ångtåg och upptåg. Vi har boende och på hösten erbjuder vi konferenser och event, förklarar Lotta Edin Johansson, VD på High Chaparral. 

Locka långväga besökare 

Allt eftersom High Chaparral har vuxit har också kunskapen om vad gästerna vill ha blivit större. Och det är viktigt, inte minst med tanke på temaparkens läge. 

– Vi ligger ju ganska avsides, och det är ju knappast så att gästerna kommer hit av en slump. Vi måste verkligen se till att ge gästerna vad de vill ha, så att de kommer tillbaka och berättar om oss för sina vänner. 

Även om High Chaparall gör reklam såväl i tv och radio som i sociala medier, är det just upplevelsen som är den allra viktigaste marknadsföringen. Alla barn och föräldrar ska lämna parken med ett leende på läpparna. 

– Det händer ofta att föräldrar skickar bilder till oss på sina barn, som sover helt utmattade i bilen efter att de åkt härifrån. Då vet vi att vi har gjort ett bra jobb, och att det är en familj som vill komma tillbaka. 

Det är inte konstigt att barnen är trötta. Besöket på High Chaparral kretsar kring lek. Här får de koordinerade äventyr med Lucky Luke, en populär stuntshow, iscensatta tågrån och mycket annat. Verksamheten kräver dock sina resurser; sommartid arbetar fler än 300 människor i parken och att få lönsamhet i verksamheten förutsätter att man tänker till.  

Skapa lönsamhet 

– Det kostar att göra allt på riktigt. Därför är det viktigt att vi har flera ben att stå på. Vi vill att våra besökare ska äta på våra restauranger, bo i våra stugor och använda våra konferensmöjligheter. Samtidigt vill vi ju att alla familjer ska kunna komma hit, och därför kan man ta med egen mat och bo på vår camping, förklarar Lotta. 

Lotta Edin Johansson säger att det är viktigt att besökarna känner till och vill nyttja alla verksamheter som parken har att erbjuda. Att alla restauranger är byggda på westerntemat gör till exempel maten till en del av upplevelsen, och gör att fler väljer att äta en cowboy-gryta än att ta med sig egen mat. Och många föräldrar som upptäcker High Chaparral kanske väljer att återvända för en konferens med jobbet. 

– Det vi insett är att det är väldigt viktigt att vi berättar för våra besökare om allt som High Chaparral kan erbjuda. Är man här på konferens på hösten ska man vilja komma tillbaka nästa sommar med barnen, och tvärtom. 

Skribent: Gustaf Brickman