Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Hej Amanda Lydahl!

Vi träffade Amanda Lydahl, Årets unga kock 2017, och pratade inspiration, favoritrestauranger och framtidsplaner.

Vad gör du just nu?

Just nu är jag ledig och tittar efter nya utmaningar. Har precis avslutat ett uppdrag där jag tillsammans med Luqaz Ottosson och Fabian Johansson drev en pop-up-restaurang på Terrenos vingård i Toscana. På dagarna besökte vi producenter och provsmakade deras produkter. På kvällarna lagade vi middag utifrån dagens skörd. Helt underbart kul.

Hur ser planerna ut för nästa år?

Planen är att flytta till Stockholm innan årsskiftet och börja arbeta på en restaurang där jag kan fortsätta att utvecklas.

Vad inspireras du av?

Kockar som brinner för mat som följer säsongerna. De som inte fuskar utan använder de närproducerade produkter som finns att få tag i just nu.

Vad är viktigt för dig?

Att använda närproducerade råvaror. Det kokar i mig när jag ser restauranger som har sparris i februari och tomater mitt
i vintern. Våra när producerade råvaror som är i säsong är så otroligt mycket bättre.

Vilka tre restauranger vill du gärna äta på?

Noma i Köpenhamn ligger i topp, tätt följd av Fäviken i Järpen och så Atelier Crenn i San Fransisco som drivs av Dominique Crenn som jag inspireras mycket av.

Vilken är din starkaste sida som kock?

Jag är noggrann i köket, slarvar inte.

Hur vill du utvecklas?

Jag vill utveckla min kreativitet i köket. Jag vill inspireras av människor som är duktiga, prova på och lära mig mer.

Vilken råvara använder du ofta?

Alla sorters kål och så lök, det passar till nästan allt.

Vilka kök inspireras du av?

Vårt egna nordiska kök är en stor inspiration. Nu efter att ha varit i Italien så inspireras jag väldigt mycket av hur enkelt de arbetar, en tomat ska smaka tomat. Även vår svenska husmanskost är fantastisk och rolig att modernisera.

Varför har du valt kockyrket?

Både min farmor och mormor var duktiga matlagare, mormor arbetade som storkökskock. Jag har underbara middagsminnen med dem båda. Dessutom kommer jag ihåg när jag som 10-åring fick baka min första tårta åt min bror, då klickade det till i mig.

Vad gör du när du inte arbetar i köket?

Det blir mycket mat då också. Jag målar en hel del, gärna i akryl, blyerts och med kol. Det har jag gjort sedan jag 
var liten.

Vad vill du tillföra matvärlden med din matlagning?

Två saker. Jag vill få fler att arbeta närmare bonden och följa säsongerna. Sen vill jag arbeta för att vi tjejer ska synas mer  i restaurangbranschen.

Hur ser du på utvecklingen inom restaurangbranschen?

Det måste till en förändring. Det känns inte kul för mig som ny i den här branschen när man får höra vad de kvinnor som har arbetat längre har varit med om. Det är jobbigt att behöva fokusera på det negativa. Men jag tror och hoppas på en förändring med bättre attityd i köken. Fler måste stå upp för oss tjejer om vi ska orka med.

Hur ser femårsplanen ut?

Då har jag ställt upp i Årets Kock och driver egen restaurang.

Namn: Amanda Lydahl

Ålder: 19 år

Bor: Visby just nu. På väg mot Stockholm.

Gör: Kock. Har arbetat på restaurang Lilla Bjers på Gotland.

Meriter: Vann både Gymnasie-SM i kök 2017 och Swedish Young Chef Award 2017.

;