Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Grinda Resort - Ett lyckat skärgårdsrecept

Bara en timmes båtfärd från huvudstaden ligger Grinda - en grönskande ö i Stockholms skärgård. Vi har träffat Jan Pfister för att höra mer om deras lyckade koncept.

Under 20 år har entreprenören Jan Pfister byggt upp Grinda Resort, som med olika mat- och boendekoncept lockar en bred målgrupp. Många söker sig hit tack vare den goda och omtalade skärgårdsmaten.   

När Jan kom till Grinda för första gången fanns här inte mer än en sommaröppen lanthandel. Det var 1994, och Jan såg snabbt en stor utvecklingspotential i skärgårdsön. Så pass stor att han beslutade sig för att ta över driften för den lilla skärgårdsbutiken.  
– Läget är fantastiskt, mitt i skärgården men ändå nära fastlandet. Grinda är ett naturskyddsreservat med bara två permanenta hushåll vilket gör att hela ön är öppen och tillgänglig för besökare, berättar Jan Pfister.

Olika matkoncept 

Lanthandeln finns kvar än i dag, nu i kombination med ett kafé. Här kan gästerna köpa lättare mat eller en färdig picknickkorg. För de som föredrar en skärgårdsinspirerad à la carte-meny är istället värdshuset, som Jan också driver sedan 1996, värt ett besök. För några år sedan vann värdshuset utmärkelsen Skärgårdens bästa krog, och flera år i rad har krogen omnämnts i White Guide.  
– Vår filosofi är att inte krångla till det. Vi jobbar mycket med svenska klassiker och franska influenser, exempelvis fisk- och skaldjursgryta, Toast Skagen, sill och strömming.  
 
För att balansera kontrasten mellan värdshus och lanthandel driver Jan också sjökrogen Framfickan, belägen vid Grindas båtbrygga. Här serveras snabb och enkel mat i avslappnad bistromiljö.   
– På Framfickan serverar vi allt ifrån vår populära fiskburgare till sötpotatis med rimmad lax. Vi tillagar också pizza och har en grill som står alldeles utanför köket. Sjökrogen är ett levande ställe med många aktiviteter, liveband och DJ, förklarar Jan. 

Samarbetar för att locka besökare 

Grinda kan gästerna övernatta i värdshusets moderna hotell, i vandrarhemmet, i skärgårdsstuga eller i tält. Att det finns något för alla smaker och plånböcker både när det gäller kost och logi tror Jan är vad som gör ön till ett så populärt utflyktsmål.  
– Det går utmärkt att komma hit med familjen, vänner eller kollegorna. Förutom att njuta av god mat och natur finns också möjlighet att testa stand up paddle, kajak eller vattenskoter. Vi har öppet mellan april och november, så det finns mycket att se och göra på Grinda även när det inte är högsäsong. Under vår och höst har vi exempelvis många konferensgäster, säger Jan.  

Jan Pfisters många verksamheter samsas med öns andra företag – Grinda Gård. Det är ett småskaligt lantbruk med kor, hästar, får, getter, grisar, höns och kaniner. Varje vår och höst arrangerar de gemensamma temahelger, då serverar värdshuset mat lagad på råvaror som kommer från gården.  
Det är ett sätt för oss att tillsammans locka besökare till Grinda även under lågsäsong. För att förlänga säsongen ytterligare bjuder vi också in stjärnkocken Thomas Sjögren för att gästspela i köket en gång varje år. Det brukar vara ett uppskattat inslag bland våra gäster, säger Jan.  

Så lyckas du med säsongskrogen - Jans bästa tips:

  • Skapa en klassisk meny som håller över tid. Eftersom det är en uppoffring för folk att ta sig hit är det viktigt att de vet vad de kan förvänta sig när de kommer fram.
  • Arrangera temakvällar för att skapa ett intresse även under lågsäsong.
  • Erbjud något för alla. På Grinda finns både kafé, bistro och fine dining. Att det finns en bredd lockar besökare och får många att komma tillbaka.
  • Var tydlig och informativ till utländska besökare. Idag är Grinda en av Stockholms skärgårds mest besökta öar bland utländska gäster, mycket tack vare att personalen är flerspråkig.