Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Förskolemat - mer än bara köttbullar och makaroner

Ta en titt på Instagramkontot @Förskolekockarna och du tror att det är bilder från en trendig lunchrestaurang. Det är det också - för förskolan Sagostugans 140 barn och pedagoger.

Att arbeta som förskolekock är ofta ett osynligt arbete bakom kulisserna. Det är Andrea Åkesson och Nina Jensen på väg att ändra på. När de började på förskolan sagostugan i Köping för drygt två år sedan fann de ett gemensamt intresse i att synliggöra maten och arbtete i köket. Här finns ingen särskild barnmat på menyn, utan vällagade och smakrika rätter lagade från grunden med bra råvaror. Uppskattade av såväl stora som små.

Instagram en given kanal för matsedeln

Instagram blev en given kanal, där de går under namnet @förskolekockarna.  Att duon har roligt på jobbet går inte att ta miste på. En viktig faktor som höjer arbetsglädjen är möjligheten att planera matsedlarna veckovis. Varje dag serveras frukost, en vällagad lunchrätt med salladsbuffé och ett eftermiddagsmellanmål. 

Menyplanering präglad av hållbarhetstänk

- Drygt 50% av alla matvaror vi köper är ekologiska, varje vecka passar vi på att handla råvaror som är på kampanj just nu. Vi väljer råvaror efter säsong och planerar åtgången noggrant för att minska svinnet. Om det exempelvis blir rivna morötter över efter lunchen kan det hamna i morgondagens frukostbröd. Vi tar tillvara på all mat vi kan och det är lätt att ändra i menyn när vi inte planerar maten i mer än en vecka i förväg, säger Andrea och Nina.

Gästas av småkockar

En gång i veckan gästas köket av två av förskolans barn över fem år. I egna kockkläder får de vara med och väga, mäta, lukta, smaka och källsortera.

- Att låta barnen hjälpa till i köket är en del av matpedagogiken. I samarbete med förskolepedagogerna lyfter vi också upp det vi kallar för veckans grönsak. Då skickar vi ut en grönsak på avdelningarna som barnen får klämma och känna på. När de sedan kommer till lunchen finns grönsaken med i maten, då är de ofta förväntansfulla och sugna på att smaka. 

Hela Sagostugans meny är fri från socker. Men det finns några undantag - bland annat vid jul, påsk och fettisdag.

- Att lyxa till det handlar också om att lyfta upp svenska traditioner. På förskolan går många barn från andra länder, en del har exempelvis aldrig sett en semla förut.

Litet storkök är inget hinder

En av de främsta utmaningarna för Andrea och Nina är att de håller till i ett litet modulkök - något som följarna inte ser på Instagram. I brist på stora ytor och förvaringsutrymme krävs det att alla inköp planeras ner till varje mjölkliter.

- Vi har exempelvis inget stekbord, det gör att vi får tänka till lite när vi planerar vad vi ska laga. Det mesta går att lösa även på begränsade ytor, det handlar bar aom inställning.

ANDREA OCH NINAS BÄSTA TIPS FÖR ATT LYCKAS MED ETT INSPIRERANDE MATKONTO PÅ INSTAGRAM

  • Vi satsar alltid på att lägga upp maten snyggt, både i matsalen och på bilderna. Vi lägger lite extra tid på att det ska se aptitligt ut, det ökar barnens intresse för maten.
  • Lägg ut flera bilder om dagen för att synliggöra arbetet. Att fler får se vad vi jobbar med gör att vår yrkesstolthet växer. Vi tar mycket inspiration från andra matkonton på Instagram.
  • Kärlek är matens bästa krydda! Att vi älskar det vi gör märks i matlagningen, där vi verkligen lägger både hjärta och själ för att laga god mat till barn och personal.