Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Drycker som lyfter slottsmiddagen

”I allt vi gör är vi ett slott.” Så lyder mantrat för Rånäs Slott, den anrika konferensanläggningen i hjärtat av Uppland.

För att stärka gästernas känsla av lyx i vardagen satsar slottet extra mycket på att kombinera mat med dryck som lyfter smakerna – gärna med alkoholfria alternativ.

Varje vecka måndag till fredag välkomnar Rånäs Slott konferensgäster från företag över hela Sverige. Under helgen förvand­las slottet till en weekendupplevelse för privatpersoner som vill unna sig övernatt­ning, spa, storslagna naturupplevelser och femrättersmeny i slottets restaurang. Ambitionen för Rånäs Slott är att gästerna ska få tillfälle att hämta energi.
– Känslan av avkoppling och guldkant i tillvaron vill vi ska märkas oavsett om gäs­ten är här i 24 timmar med sitt jobb eller på romantisk weekend med sin partner. Här ska alla gäster bli ompysslade och sedda, såväl i restaurangen som i receptionerna eller korridorerna, säger slottets restau­rangchef Jenny Roshage­-Theander.

Alkoholfritt på menyn 

Till restaurangens femrättersmeny får varje gäst välja ett dryckespaket med fokus på öl, vin eller alkoholfria drycker.
– Vår idé är att alla gäster ska få något de gillar oavsett vilka preferenser de har. Hela sällskapet ska kunna följas åt i rät­terna även om drycken i glaset är olika, menar Jenny.

Allt fler gäster efterfrågar i dag alkohol­fria alternativ. På Rånäs Slott har Jenny och hennes kollegor jobbat med att ta fram ett alkoholfritt dryckespaket som känns likvärdigt med ett vinpaket. För att hitta unika smaker samarbetar Rånäs Slott med Dryck STHLM som enbart arbetar med producenter av alkoholfria smakupplevelser.
– Kvalitetsjuicer såsom svartvinbärs­must är ett exempel som funkar bra nu under höst och vinter. Ett annat exempel är en torr soda med jasmin och lime som vi serverar till våra fiskrätter. Alkoholfritt är något jag tror vi kommer se mer av, men det krävs också att vi restauranger uppmärksammar och väljer producenter som satsar på alkoholfria alternativ.

Lokalproducerad snaps

Att alla gäster ska serveras dryck som pas­sar just dem är extra viktigt under julbords­tider när maten består av många olika rätter och alla gäster har olika favoriter. Ett populärt inslag på julbordet är Rånäs­snapsen, som har anor 200 år tillbaka.
– Snapsen kan höja smaken på en dessert. Rånässnapsen är rätt så oljig vilket gör att den passar bra till en mörk choklad eller chokladmousse. Överlag när det gäller dryck så vill vi jobba med lokala tillverkare. Målet är att vi ska överraska våra gäster med smaker de inte har provat tidigare, säger Jenny. 

text: Sofie Lundmark foto: Rånäs Slott

Jennyroshage

Så kombinerar du mat och dryck på bästa sätt

JENNYS TRE TIPS:

  • 1. För att hitta smaker som passar ihop, testa de rätter ni har på menyn fundera över vilka smaker du skulle vilja komplettera dem med. Utmana dig själv och våga prova nya alternativ.

  • 2. När du väljer vin, se på var det produceras och vilken typ av mat som serveras där. Glöm inte att servera vinet i rätt temperatur.

  • 3. För att hitta bra alkoholfria alternativ, hämta inspiration från andra restauranger och fråga vilka producenter de samarbetar med. Ju fler som efterfrågar bra alkoholfria alternativ, desto större är chansen att utbudet blir ännu bättre.
ranassnaps