Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Årets skolrestaurang prisas på RA

På White Guide Juniors årliga gala korades Sveriges bästa skolkök. Stora Hammars skola tog hem utmärkelsen Årets Skolrestaurang. Priset: en inspirationsdag på Resturangakademien.

-Det känns så roligt och lite overkligt att få vara här, nästan så man får nypa sig i armen, säger Mikael Andersson, köksmästare på Stora Hammars skola i Vellinge Kommun. Det är så inspirerande att träffa kunnigt folk och andra kollegor i branschen i den här miljön. Vi har varit snubblande nära seger två år i rad med en andra och tredje plats, så det känns extra bra att vi äntligen tog hem vinsten nu, fortsätter Mikael.

Sara Ask, barndietist och författare inledde dagen med föreläsningar på temat barns matvanor och smakutveckling. Hon berättade om hur barn går igenom petiga perioder och hur de så småningom lär sig uppskatta nya smaker. Med recept hämtade från hennes kokböcker lagades det senare en gemensam lunch i köket på Restaurang Akademien. Det blev bland annat quinoanuggets med mangodipp, falafel på gula ärter och veganska pannkakor.

-Jag vill dela med mig av kunskapen om var näringen i maten finns, säger Sara Ask. Om man tar bort kött, vad finns det då för substitut, är det många som frågar sig. Jag vill visa att vegetarisk mat inte bara är grönsaker utan hur baljväxter - som både är mättande och näringsrika - går att använda på flera olika sätt.

Skaparskolan i Huddinge, en privat skola som endast serverar kött en dag i veckan, var medbjudna under dagen för att inspirera och sprida kunskap om sitt sätt att laga skolmat. De plockade hem vinsten för årets klimatkök under White Guide Junior.

-I början var det såklart en omställning för barnen att äta nya rätter men vi har hållit fast vi kraven och nu har den vegetariska kosten blivit en normalisering. De kan till och med efterfråga mer av exempelvis grönkålschips eller tapenade. Vi har tagit bort begreppet ”vuxenmat” och introducerat barnen för nya smaker och nya råvaror, säger Daniél Kallonas, köksmästare på Skaparskolan.

Under den gemensamma lunchen i matsalen på Restaurang Akademien diskuterades skolbarns matvanor och det faktum att valmöjligheten på skolmat har blivit allt större. Man pratade även om föräldrars vilja att påverka maten och hur det i sin tur hanteras av skolköket.

- Kunskapen vi fått idag och recepten på lunchen är något vi kommer ta med oss och introducera i skolköket, säger Therese Andersson, Stora Hammars skola. Bland det bästa med dagen var Sara föreläsning. Det var intressant att höra att det finns en biologisk orsak till barns matvägran och att det är naturligt att barn i vissa åldrar är selektiva till mat.

Sara Ask, barndietist och författare, föreläste under dagen och lagade mat tillsammans med vinnarna, en vegetarisk lunch baserad på hennes recept.