Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Richard Hofbauer pratar grisar

Spädgris, guldgris, rapsgris mfl. Richard Hofbauer reder ut begreppen och berättar vad som är karakteristiskt för de olika typerna.

UNGGRIS 

Unggrisen är specialutvald baserat på ras, foder och miljö och slaktas vid 16 veckors ålder vid en slaktvikt på runt 60 kilo. Köttet är ljust, mjällt och mört, med perfekt marmorering och mycket smak. På Bocuse d’Or Europe i Stockholm 2014.

SPÄDGRIS

Slaktvikten för en spädgris varierar mellan 3,5 - 6,5 kg. En mindre gris har en mild och smörig smak och ett något mer karaktäristiskt griskött. Smaken varierar självklart också beroende på var den diande suggan kommer från, tillgången på föda och tillagning.

TUNG GRIS

Tunga grisar kan vara både konventionella grisar eller rasgrisar som får växa till sig långsamt och slaktas när de är äldre och tyngre – upp till 130-150 kg. En tung gris med rejält med fett utvecklar en mer utpräglad grissmak och är att föredra till exempelvis i lufttorkade produkter.

LINDERÖDSSVIN

På 1950-talet upptäcktes en rest av en flera tusen år gammal grisras i Skåne. Den här lantrasen är svart, grå, röd eller brokig och kultingarna är ofta randiga, tack vare inkorsningen av vildsvin. Ett vuxet djur kan väga upp till ca 300 kg och köttet är fast och smakrikt.

RAPSGRIS

Rapsgrisen, uppfödd på foder med rapsolja i, blev svensk mästare i julskinka och fick hedersomnämnandsom Årets innovation vid Chark-SM 2012. 2013 nominerades den till Årets produkt på Dagligvarugalan. Köttet är mörkt, saftigt med gott om omega 3.

VILDSVIN 

Intresset för vildsvinskött ökar, till och med i julskinka! Vildsvin styckas som vanlig gris men bereds som annat högvilt. Köttet ska hängas/möras. Det bästa är det som finns i sadel, lår och bog och kött från ungdjur är allra finast. Smaken är mustig och lite syrlig.

KRAV-GRIS

Definitionen för en KRAV-gris är en som fått gå ute och beta, böka och boa på sommaren, som har väl tilltagna ytor att röra sig på inomhus och äter uteslutande ekologiskt odlat foder. Smaken är mogen då KRAVgrisen växer långsammare, och köttet är rikt på nyttiga fettsyror.

GULDGRIS

Guldgrisen har, liksom Rapsgrisen, fokus på ett mörare och saftigare kött. Men till skillnad från rapsgrisen är den framavlad från Durocgrisen, vars kött har fettet insprängt i musklerna och ett högre pH-värde, vilket gör att köttsaften stannar kvar.

GRIS I SÄSONG

Julskinkan, korven, flintasteken och pålägget i all ära, men det är fina styckdetaljer som rostbiff, fransyska, innan- och ytterlår och lättare, mjällare gris på våren (jämför vårkyckling) och tyngre, mustigare på hösten är det som gör grisen till ett riktigt året runt-djur.