Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Skärvångens bymejeri

Skärvångens Bymejeri förädlar mjölken från cirka 70 kor och 200 getter som betar runt sju byar i norra Jämtland.

Terroar

Alla vallar brukas och ger grovfoder. Många av betena är nära fjäll och i fäbodmiljö och har ett stort kulturellt värde. Den betande boskapen är själva förutsättningen för den biologiska mångfalden i den ömtåliga växtmiljön. Och för att citera Tor Norman: ”I fjällnära jordbruk har det av hävd inte används varken konstgödsel eller ogräsbekämpningsmedel. Det tänker vi fortsätta med”. Totalt används cirka 170 hektar och fäbodområdet Sörbodarna togs i bruk efter 30 års träda 1990. Klimatet tillåter inte spannmålsodling så en liten mängd kraftfoder köps in externt.

 

Djuren

Kogården drivs av familjen Pama från Holland. Det är en lösdriftsladugård med ca 70 mjölkkor och lika många ungnöt. Till största delen är det jerseykor men även lite fjällkor. Korna på gården mjölkar ca 8000 liter i snitt och år. På sommaren betar mjölkkorna på ängarna i Stångviken medans kalvar och kvigor får flytta till fäboden Sörbodarna.

Getgården drivs av familjen Wetter från Schweiz. Getterna är av Svensk lantras, en gammal ras som tidigare varit på väg att bli utrotad. Getterna mjölkar ungefär 1200 liter/år i snitt med högsta dagssnitt på ca 5,5 liter/get och dag och under sommaren vistas djuren på fäbod.

 

Mejeriet och ostarna

Bymejeriet byggdes av Tor och Roland Norrman 1990 och här hanteras 500 000 liter komjölk och ca 400 000 liter getmjölk årligen.  Skärvångens Bymejeri är en föregångare inom svensk hantverksmässig ostproduktion och anses vara det ledande mejeriet i landet, mycket tack vare eldsjälen Tor Norrman som är mycket engagerad i jämtländsk matkultur kombinerad med europeisk osttradition. Den färska mjölken pastöriseras vid ankomst till mejeriet, och sedan startar produktionen. För närvarande tillverkas cirka 25 olika ostar med olika bakterie-och mögelkulturer och lokala naturliga mögelkulturer används ofta för att ge ostarna en blommande yta och unik smak. Både små mjuka ostar och stora långmognade med flera års lagring tillverkas och Skärvången är mycket prisbelönt, bland annat för 36 månaders Gullrun och för den spontanmöglade, jämtländska och källarlagrade Getost som har en yta med det sällsynta möglet Sporendoma Caseii.