Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Nibble gård

Nibble Lantbruk är vackert beläget i Tillberga på den västmanländska slätten, cirka 15 kilometer nordöst om Västerås. Menigo har sedan 2009 haft förmånen att kunna erbjuda Nibbles fina griskött till kräsna kockar.

Gården

På Nibble Lantbruk strävar man efter en låg klimatpåverkan. Huvuddelen av fodret odlas på gården och Nibble är den enda grisuppfödaren som har Klimatcertifierat sin produktion genom Svenskt Sigill.

 

Djuren

Nibble har 210 suggor och tre galtar. Suggorna är en korsning av Norsk Lantras och Yorkshire, galtarna är Duroc. Efter att suggan fått träffa galten och blivit inseminerad går hon i lösdrift i ett grishus med bökvänlig ströbädd tillsammans med andra suggor i cirka 115 dagar innan det är dags för grisning. Då flyttar hon till en rymlig och välströdd box, och personal finns tillgänglig om hjälp behövs. Oftast klaras dock grisningen av utan inblandning från skötare. Vid 31 dagars ålder avvänjs smågrisarna och skiljs från suggan, och de lever i sin syskongrupp under hela uppväxten. Vid 70 dagars ålder får de sedan flytta till de specialbyggda grisstallarna där det finns dusch, uteveranda och gott om hö. De får fri tillgång till foder och hösilage. Fodret består av olika spannmålsorter samt ärter, åkerböna, raps och linfrökakor. Höet innehåller en mängd olika örter såsom kattfot, kamomill och kärringtand. På Nibble är man ytterst noga med grisarnas kost och poängterar hur viktigt det är att allätande djur som grisar får mat som låter dem tugga och som har olika varianter av smaker och konsistenser. Man har också provat att ge tillskott av örtkryddor och nötter i fodret.

 

Köttet

Nibbles grisar slaktas vid en vikt på cirka 120 kg. Det sker på Skövde Slakteri och stor vikt fästs vid att allt går lugnt och stressfritt till. Uppfödningen, fodret och varsam slakt gör att köttet blir mört och saftigt med en mild men ändå tydlig grissmak. Nibbles kött släpper mindre vätska vid tillagningen och kan förvaras längre utan att tappa i kvalitet än annat griskött. Styckningen sker hos Mårtenssons i Stockholms Slakthusområde och Menigo har inleveranser två gånger per vecka.

 

Charken

Nibbles grisar får kraftigare muskler och tjockare späcklager än konventionella grisar så köttet lämpar sig väl för charkuteriproduktion. På gården finns sedan 2012 ett charkuteri för lufttorkade produkter med torkrum, kylar och mogningsanläggning. Här produceras skinkor, coppa, pancetta, lomo och salami efter italienska recept men med gårdens råvara.