Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Mathantverkshuset

I Lapplands inland vid Polcirkeln där stora och lilla Luleälven möts ligger Vuollerim gård. Där har Eva-Lena Skalstad två fjällko-linjer som bara existerar här.

I Sverige finns det endast cirka 600 fjällkor som mjölkas, därför räknas rasen som utrotningshotad. Kossorna Disa, Gärda och Sköna med sina kompisar är sociala och härliga individer. En del lugna som filbunkar, andra med temperament som påminner om det vilda ursprunget. Mjölken från de 40 djuren har en hög halt av fett och rätt sorts protein och mineraler, vilket gör att den passar väldigt väl för osttillverkning. Det går också åt betydligt mindre mjölk per kilo ost jämfört med konventionell. Fjällkorna är tåliga och kan gå ute året om och klarar sig på grovt foder, och i förhållande till sin lilla kroppsstorlek mjölkar varje ko en stor volym. På gården odlas vall som ger bete under säsong och foder för resten av året. 

Inne i byn ligger det nybyggda Mathantverkshuset där Agnes Otterbech förädlar mjölken till ost som sedan lagras på obehandlade granplankor där vilda mikroorganismer får fritt spelrum att hjälpa till med mognaden. Agnes väljer att låta ostarna spontanmögla på ytan, vilket kräver noggrann hantering under lagringen med ständigt vändande och borstande av ytan på ostarna.

Förutom den lagrade grynpipiga hårdosten Gärda (döpt efter en favoritko) så görs också traditionell norrbottnisk kaffeost och Färskgräddad Fjällkoost, en ost som kan beskrivas som en blandning mellan stekost och ostkaka. Mycket god varm med både söta eller salta tillbehör, fjällkomjölken har så många smakämnen så den kan ta hand om ett brett spektrum av smaker.