Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Friskens vilt

Viltfågelkonsulenten Göran Frisk startade hösten 2013 ett viltslakteri i Vittskövle för att på bästa sätt ta tillvara skånsk viltfågel.

För att höja kvaliteten på råvaran skaffade Friskens Vilt en speciell plockmaskin för det som kallas torr/kall plockning, för till skillnad från tamfågel som skållas direkt efter slakt kan man inte använda samma procedur för vilt med bibehållen kvalitet. Efter att fåglarna plockats från fjädrar görs istället en vaxning för att få bort det sista dunet och vingrötterna, vilket gör att skinnet inte behöver svedas med gaslåga och behåller strukturen. Samtliga fåglar märks sedan med jaktställe innan de paketeras till kund. Göran Frisk fick år 2017 förtroendet att leverera fasaner till finalen av Årets Kock och Menigo levererar varje vecka cirka 100 av hans vildänder till några av Skånes och Köpenhamns finaste krogar. Många gör misstaget att servera vildand för tidigt på säsongen, riktiga kännare väntar till december när fåglarna har ätit upp sig ordentligt innan vintern. Vi låter huvud och fötter vara kvar så du ser att det är äkta svensk gräsand! Förutom and och fasan finns också vildgås, råka och rapphöna.

 

Görans engagemang för vildfågel handlar inte bara om Fine Dining för människor. I Biosfärområdet Kristianstads Vattenrike har han byggt ett fotogömsle för havsörn och har fått tillstånd från Livsmedelsverket att åtla med restprodukter från viltslakteriet.

 

Inälvor, maginnehåll och ben från växtätande fåglar är nämligen en viktig källa till vitaminer, mineraler och spårämnen för rovfåglar.

 

  -Det här är ett sätt att ta tillvara fågeln ända ut till sista fjäderspets, säger han. Gömslet ger även chans att se andra fåglar, just nu finns det många vanliga glador och en av den ovanliga arten brun glada som flyger i området.