Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Finesserna

Monika Naess driver Finesserna i Flinkesta i Sörmland och räknas till en av landets främsta sylt och marmeladkokare. Sedan 2005 har hon jobbat heltid med företaget och lagar marmelader, sylt, saft, senap och inläggningar med spännande smaksättningar.

Terroar och råvara

Även om grunden för produktionen är sörmländska frukter och bär efter säsong så är Monika inte främmande för att själv importera för att hitta rätt kvalitet. Ett exempel är mandarinerna Tardivo di Ciacculi, ursprungsskyddade ekologiska citrusfrukter från Ciacculi på Sicilien. Det är en äldre sort med segt tunnt skal och många kärnor som inte är så bra som ätmandarin, men som genom sin aromatiska smak och höga pektinhalt lämpar sig jättebra för marmeladtillverkning. Monica tar hem ett drygt ton varje säsong.

 

Produkten

Monika jobbar med små satser som kokas över öppen eld i koppargryta. Processen är snabb och kräver precision och gott handlag. Inga moment är maskinella, även citronen pressas för hand. Färdigt pektin, citronsyra eller konserveringsmedel används aldrig. Merparten av Finessernas konfityrer är KRAV-certifierade, men undantag görs. Till exempel väljer Finesserna blåbär från närliggande skogar som de vet har plockats av bärplockerskor som fått ordentligt betalt.