Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Almnäs bruk

Mejeriet på gården lades ned 1961, men återinvigdes i oktober 2008.

Almnäs bruk ligger vid Vätterns västra strand några kilometer söder om Hjo. Gården nämns för första gången 1225 som en av gårdarna tillhörig Alvastra Kloster och Wrångebäcksosten från gården fick registrerat varumärke 1889, vilket innebär att den har det äldsta skyddade ostmärket i Sverige.

Marken

Almnäs är ett ekologiskt jordbruk så konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel eller kemiskt betat utsäde används inte. De samspelar med naturen genom att inte putsa vägkanter och åkerkanter för tidigt på säsongen vilket gynnar fåglar och andra djur som behöver orörda barnkamrar. Almnäs Bruk försöker även på många andra sätt att gynna insektslivet vilket man har stor nytta av bland annat i samband med pollinering.
I huvudsak är jordbruket på Almnäs inriktat på djurfoder såsom gräs till bete och ensilage, olika sädesslag, bönor och andra baljväxter till kraftfoder. En viss odling av raps och spannmål till livsmedelsproduktion sker också.

 

Djuren

I och med att Almnäs har varit mjölkgård så länge har kon stått i centrum för verksamheten i flera hundra år. Tack vare korna så finns det ett öppet och varierat kulturlandskap med stor biologisk mångfald. Det är korna som utgör förutsättningen för det ekologiska kretsloppet där fodret som odlats kommer tillbaka ut på fälten i form av gödsel som ger näring till nästa skörd. På gården finns cirka 400 mjölkande svart-vita djur av främst SLB/Svensk Holstein, men en mindre besättning av den norska rasen Vestlands Fjordfe hålls separat på gården.

 

Ysteriet och ostarna

Den färska mjölken körs i tank från ladugården till ysteriet, där den ystas utan pastörisering i ett kopparkar som är importerat från Schweiz. Thomas Berglund på Almnäs har schweiziskt påbrå och även recepten har påverkan från alpländerna. Ostarna ystas på högre temperatur än vad som är vanligt i Sverige vilket ger de termofila mikroorganismerna mer fart och ger smöriga, knäckiga toner i ostarna. Almnäs är även unika med att enbart producera ett strikt sortiment långlagrade hårdostar som ej vaxas. Inga ostar lämnar lagret förrän de har minst 12 månaders mognad, helst 18-24 månader. De är också större än normalt i landet, Wrångebäcksosten väger 12 kg och Almnäs Tegel upp till 25 kg. På gården finns även en separat mognadskällare där osten Anno 1225 får en spontanblomning av de vilda mögelkulturerna i rummet. 2010 medverkade Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel vid den första ystningen av ett nytt recept på ost som sedan fick namnet Almnäs 1 liter, en grynpipig ost enligt västgötsk traditionellt recept.