Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Härliga vårtecken!

2019-02-27 Sociala medier svämmar nu över av glädjerop över de vårtecken som vi alla möter. Det är en underbar tid när det vänder och den ljusa och varma årstiden ligger framför oss.

Citrus

Citrussäsongen pågår som bekant för fullt och vi börjar nu koppla på egyptiska apelsiner av sorten Valencia. Clementinerna börjar nu gå mot slutet av säsongen och vi skiftar till nya senare sorter som är lite dyrare men bättre kvalité och har mer smak än de billigare sorterna som vi nu lämnar bakom oss för den här säsongen. Blodapelsinerna är superfina och är som bäst nu.

Meloner är det överskott på just nu och med attraktiva priser till följd och de odlas i Sydamerika.

Äpplen går som tåget och det är de europeiska sorterna som går bäst. Vi vill slå ett slag för de svenska sorterna Frida och Ingrid Marie. Svenska äpplen finns sedan några år tillbaka att köpa hela året tack vare bättre sorter och bättre lagringstekniker. Utvecklingen går framåt och vi vill därför uppmuntra att köpa svenskt!

Bär

Bär har varit ohyggligt dyrt ett tag och peakade runt Alla hjärtans dag, men har trillat ner lite igen. Vad gäller jordgubbar efterfrågas oftast den belgiska gubben som är liten och perfekt i formen, men som nu är väldigt dyr. Vi har plockat in en italiensk gubbe också som är betydligt billigare, större och lite avlång i formen.

Grönsaker

Vi har utökat sortimentet av groddar den senaste tiden. Hoppas du har testat dem! Ett roligt, snyggt och gott sätt att smaksätta dina rätter med.

Vinterns kyla i Italien satte odlingarna av skott ur spel men nu ser vi att det återhämtat sig. Både tillgång, kvalité och priser är tillbaka på normala nivåer igen.

Vi tycker att vi har ett brett utbud av tomater men vi har hittat två anledningar att utöka det ytterligare. Amela och Sweet Marmande.

Amela
är något utöver det vanliga och tomaternas Rolls Royce. En tomat som kräver sin egen rätt. Högre syra och sötma än andra tomater och en tydligare struktur. Att testa är ett måste!

Sweet Marmande
är väldigt snygg i sitt mörka yttre och vackra form. Den påminner lite om bifftomaten i sin uppbyggnad och är väldigt god i sig själv med lite havssalt och olivolja.
Bara att beställa hem och prova!

Vi byter leverantör på våra förkokta rödbetor och går över till en svensk producent med fabrik i Bjuv, utanför Helsingborg. Väldigt kul med svensk produktion tycker vi!

Stigande temperaturer, snö och is som smälter, svarta snödrivor som bara blir mindre och mörkare för att till slut bara bestå av grus och smuts, knoppar på buskarna, snödroppar som börjar titta upp under de mörka höstlöven och solglasögon i vårsolens starka strålar.

Vårtecken finns även inom frukt & gröntvärlden och är lika efterlängtade som vädret. De där första produkterna som dyker in från Europa som redan har vår i någon bemärkelse. Tunnelodlade nässlor från Italien och vit sparris från Holland är nog de tidigaste exemplen som får hoppet att ta några extra skutt som ett tecken på att det nya odlingsåret ligger framför. De svenska vårtecknen får vi dock vänta på lite till eftersom det fortfarande är tjäle i marken. Men den som väntar på något gott…

Ett annat vårtecken är att Spanien börjar gå slut på gurka och Holland tar nu över under veckan som kommer. Svensk gurka finns men till en ganska hög prisbild. Holländarna har även börjat plocka paprika och aubergine men med väldigt små volymer så vi fortsätter med spanska ett tag till.

Vi önskar dig en fortsatt trevlig vecka!