Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Nu har ramslöken kommit, nu är det vår!

2018-04-03 Gotland och Skåne har haft sin beskärda del av snö och kyla men nu hoppas vi att det vänder. Men kylan till trots fick vi ändå hem den första ramslöken från Gotland veckan innan påsk och traktorerna börjar nu synas på fälten.

 

Sparrissäsong och längtan efter vår

Tyskland och Holland levererar som planerat tjock och go vit sparris! Ett viktigt vårtecken det också! Har du inte redan planerat in sparrisen på menyn så kan du med gott samvete göra det nu. Priserna är höga nu i början men kommer med största sannolikhet gå ner nu efter påsk. Det finns grön sparris från Italien och Spanien och dessutom har vi en ekologisk grön sparris från Spanien som är väldigt snygg! Den svenska sparrisen hoppas vi kicka igång under första veckorna i majmånad. Låt sparrisfrossan börja!

Europa fortsätter leverera vårinspirerade godsaker. Nässlor, toppmurklor, buntgrönsaker, ramslök, kronärtskockor, bondbönor, rabarber, vacker och färgglad mangold, rädisor i trevliga färger för att nämna några. Färskpotatisen är från Israel och Egypten.

Holland tar nu successivt allt större andel av basgrönsakerna vilket också är ett tecken på att vårmånaderna är här. Gurkan är holländsk fullt ut nu. Det filmade alternativet har vi valt att köra på den svenska växthusodlade. Här kommer vi se en högre prisbild nu runt påsk pga en högre efterfrågan på marknaden som helhet men som sjunker nu efter helgen. Paprika och aubergine står näst på tur att skifta från Spanien till Holland men vi håller kvar Spanien så länge kvalitén är bra.

I Skåne räknar man med att vårsådden är 3 veckor senare än ett normalt år. Den sena våren i Skåne kommer vi sannolikt se resultat av i slutet av maj och början av juni då den svenska grönsakssäsongen brukar börja på allvar. Vanligtvis ska vi kunna gå från Spanien till Sverige direkt men det kanske inte blir fallet i o m den sena starten eller om naturen kommer ifatt ändå.

För dig som gillar konceptet baby leaves så har det kommit en ny blandning som passar vårt nordiska kök väldigt bra. Blandningen heter just Nordica mix och blandningen består av baby grönkål, savoyspenat, röd & grön tatsoi och röd mizuna.

Frukt & bär

På fruktsidan kör vi spanska apelsiner ett tag till. Sorten är Lane Late och den håller i sig till slutet av april då vi skiftar över till marrockanska och Valencia Late. Blodapelsiner är nu på utgående då vi får signaler på att kvalitén och volymer tryter. Clementiner är sorten Nadercotte från Marocco. Citroner är fortsatt spanska och sorten Primofiore. Vi kommer att se en stigande prisutveckling och spanska säsong på citroner. Här näst på tur har vi sorten Vernas men volymerna ser ut att bli hälften mot ett vanligt år.

På äppelsidan börjar det nu dra ihop sig och gå mot slutet på de europeiska äpplena. Vi är inne på de sista veckorna av Royal Gala och vi har den första laddningen overseas på gång in under andra veckan i april. Det är ett extremt tidigt avslut på Gala i Europa mot ett normalt år. Detta skiftet ska komma under sommarmånaderna i vanliga fall. Så förbered dig på en lite högre prisbild för resten av säsongen. Golden och Granny är europeiska några månader till men även där ser vi en stigande prisbild. Det finns svenska äpplen också och sorten för stunden är Frida.

Vi är inne i en lite tråkig och rörig period på bärsidan. Det är flyktigt med nationaliteterna och kvalitén är inte på topp medans priserna är desto mer i topp och det är sällan en bra kombo. Vi väntar på att Spanien ska sätta igång mot slutet av april. Gällande bären väljer vi att ligga kvar på de dyrare belgiska jordgubbarna i st f spanska för att hålla så bra kvalité som möjligt.