Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Ingen vår utan primörer!

2019-04-16 Det är april månad med allt vad det innebär med en härlig blandning av aprilväder och säsongsstarter. En underbar vårmånad. Säsongspremiärerna avlöser nu varandra och vi får in nya härliga produkter på våra lager varje vecka.

Sparris & andra härliga vårprimörer

Sparrisen är en härlig vårprimör som du nu kan planera in i vårmenyerna och låta dina gäster njuta av. Det kommer finnas europeisk och snart även svensk sparris en bit in i juni månad. Vi har valt att fokusera på tysk sparris i väntan på att den svenska ska dyka in. Den finns i två sorteringar, 16-26mm och 26mm+. Grön sparris kommer från Italien och säljs i två sorteringar, en smalare som är 12-16mm i 250gr bunt och en lite kraftigare 16-20mm i 500gr bunt.

Både snyggt och gott, och det blir väl knappast vår utan sparris på menyn, eller hur!

Förra veckan fick vi ta emot de första kilona skånsk grön sparris på Färskvaruhallen i Syd. En härlig liten milstolpe så här på vårkanten. Den har avstannat lite nu i o m kylan i veckan som gick men vi kommer snart få se mer sparris så snart värmen tar fart igen. Den gotländska sparrisen får vi vänta på några veckor eftersom vi fortfarande har minusgrader på nätterna. Släpper kylan och vi får bra väder kommer vi säkert ha gotländsk sparris innan månadsskiftet. Vi håller tummarna för att frosten håller sig borta.

Dags att servera nässelsoppa? I så fall har vi givetvis svenska nässlor till det. Tyska frilandsodlade rabarber, salladslök, salladsvitlök, morötter i bunt, kirskål och ramslök är några andra härliga primörer att njuta av just nu!

Färskpotatis

Svensk färskpotatis har nu gjort entré för i år. Förra veckan var det premiär för den första svenska växthusodlade färskpotatisen. Den betingade ett högt pris och finns nu att få tag på i mindre volymer till en början, men priserna dalar allt eftersom volymerna kommer igång. Fråga din säljare om du är intresserad! Apropå växthusodlat, så gick de första svenska växthusodlade jordgubbarna på Svenskaodlarlagets auktion i Helsingborg den 15 april.

För dig som vill servera färskpotatis till en lite billigare peng har vi importerad färskpotatis från Israel och Egypten.

Basgrönsaker

Gurkan är nu holländsk och svensk framöver och vi tackar våra spanska vänner för i år. Vi fokuserar likadant som förra året på den stora svenska gurkan. Den ekologiska gurkan är nu också svensk. Aubergine och zucchini kommer vara spansk ett tag till och tomater likaså. Paprika har vi behövt köra både spanska och holländsk parallellt ett tag för att få tag på volymer men det blir enbart holländsk inom de närmaste veckorna. Har du sett det senaste tillskottet i paprikafamiljen, den gul/orange spräckliga paprika Enjoya? Läcker, eller hur?

Frukt

Den europeiska melonsäsongen står nu för dörren och vi har in den första spanska galiamelonen den här veckan medan vattenmelonen kommer in på våra lager under nästa vecka.
Det är snart dags att tacka en del av de europeiska äppelodlarna för i år. Vi kommer börja se brasilianska äpplen runt månadsskiftet april/maj. Blodapelsinerna är slut för säsongen och den spanska apelsinsäsongen går mot slutet och vi skiftar till Egypten strax.

Svenska sallader

Under denna vecka (v16) börjar vi skiftet över till svenskodlad lollo rosso, lollo biondo, huvudsallat och krispsallat. Odlarna heter Roger & Jessica Sjöstrand och finns i Påarp utanför Helsingborg. Nytorp AB är Nordens största salladsodling i växthus. De driver upp salladerna från frö och har kontroll på hela kedjan med sköljning och leverans direkt till oss så att vi kan leverera nyskördad sallad till er.
Vi finns på Instagram med ett konto kopplat till våra resp. Färskvaruhallar. Följ oss gärna för att se vad som kommer in på våra lager.

@farskvaruhallen_syd
@farskvaruhallengbg
@farskvaruhallensthlm
@farskvaruhallennorr

Rotfrukter & kål

Att sommarens torka slagit hårt på volymerna i år har ni nog inte kunnat missa. Det är nu tydligt om vi ser på vitkål och lök t ex. där det är stora problem. Det är höga priser nu och vi har gissningsvis inte sett slutet på det ännu. Vitkål är tysk nu och de hoppas att de ska ha volymer till den nya svenska skörden som kommer igång i mitten på sommaren. Vi tittar aktivt efter alternativ för att komma ner i pris. Lök är samma sak. Vår svenska odlare tror sig ha volym till dess och att den nya skörden är igång men priserna är onormalt höga.

De svenska tvättade rotfrukterna inkl. orangea morötter kommer gå slut de närmaste 3-4 veckorna och vi kommer därefter se importerad råvara. De senaste åren har vi inte behövt skarva med importerad råvara alls på t ex orangea morötter så den här säsongen är verkligen något utöver det vanliga. Vi ser högre priser nu pga de trytande volymerna. Vi kommer säkert se ännu högre priser när vi kliver över till nya skördar från utlandet. Det som har gått bra och som finns bra volym av är den gula moroten. Varför inte sätta lite färg på tallriken med gula morötter när den orangea är på väg att ta slut?