Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Frukt & Grönt information v13

2020-03-27 l Det är tvära kast i F&G världen i dessa Corona-tider. Den här veckan ser vi effekter av att dagligvaruhandeln har backat från tidigare hamstringsbeteende.

Det är betydligt lugnare nu i dagligvaruhandeln än tidigare. I Europa har mycket stängts ner och det är ett betydligt mindre tryck därifrån den här veckan. Vi ser inga begränsningar i varuflödet utan vi får det vi behöver i de mängder vi vill och utan direkta förseningar.

Vi ser en prissänkning på en del artiklar denna vecka. Ska man generalisera så ser vi prissänkningar på det växthusodlade och prishöjningar på det frilandsodlade. Frilandsodlingarna i Spanien (isberg, roman, blomkål och broccoli) har lite utmaningar p g a regn och tråkigt väder. Vi har nu gått över till enbart holländsk gurka. Kvisttomater är också holländska. Citrus stiger också i pris p g a mindre volymer till följd av dåligt väder.

Våren är här med fanstatiskt fint väder (i Skåne i alla fall) och det spritter lite i kroppen i hopp om bättre och ljusare tider. Då passar det utmärkt att servera ramslök, rabarber och kanske lite europeisk sparris?

Som vi skrev förra veckan har vi tappat stora volymer till följd av den drastiskt minskade efterfrågan och vi anpassar nu oss till de nya volymerna. Inköparna jobbar aktivt med att tighta till sortimentet och du kommer känna av att det blir mer b-varor framöver. Vi minskar andelen lika produkter. Vi har tillfälligt släckt ner vårt Basic-sortiment (tomat, gurka, paprika) till förmån för den ordinarie produkten. Anledningen till att vi gör detta är att vi samlar volymen till den största artikeln och den artikeln med bäst hållbarhet.

Det är en väldigt annorlunda tid och vi får alla hjälpas åt att göra det bästa av situationen. Vi hoppas att den här perioden ska vara relativt kort så att vi kan kliva ur den här situationen lika snabbt som vi klev in i den. Vi kommer kliva ur den här krisen, om möjligt lite omtöcknade kanske, men i fortsatt god form och med än större kämpaglöd än tidigare! Vi ser fram emot livet efter Corona.

Therese Oldbring
Kategorichef Frukt & Grönt