Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Frukt & Grönt information v18

2020-04-27 l Vilket fantastiskt vårväder vi fått njuta av! Det har varit fantastiska dagar och det händer mycket i naturen nu. Rapsfälten har nu slagit ut och sparrisen växer så det knakar.

Det finns gott om vit tysk sparris. Vi ser ett överskott i Tyskland på den tjocka vita sparrisen eftersom restaurangsektorn i Tyskland och övriga Europa är stängd. Den gröna har vi nu under veckan haft både skånsk och gotländsk i lite begränsade volymer men med det vädret som varit senaste veckan ser volymerna både från ön och skånska slätten ut att lätta i nästa vecka när värmen fått göra sitt, men också p g a att allt fler odlare kommer igång nu. De svenska volymerna räcker inte till så parallellt har vi italiensk grön sparris som ett billigare basalternativ.

De skånska växthusen har nu levererat de första jordgubbarna och det finns svensk färskpotatis också för den som vill ha. För den som vill ha ett billigare alternativ på färskpotatis finns det egyptisk. Vi skrev tidigare under året, när ramslöken kickade igång en månad tidigare än vanligt, att det skulle kunna vara risk för ett tidigare slut än vanligt med tanke på den oerhört tidiga uppstarten. Så verkar nu inte bli fallet utan de skånska odlarna tror sig ha ramslök till början av juni ändå.

Vi ser en fortsatt hög prisbild på några varor även om de börjat trilla ner lite i pris. Vi ser prishöjning på äpple och päron bl a som en följd av den ökade efterfrågan som varit, och är, nu i Europa i dessa Coronatider. Morötter justeras också men det är en följd av att kvalitén på det som är inlagrat är sämre än beräknat och att man nu sorterar bort mer än man planerat för. Meloner sticker lite men det är en följd av det säsongsskifte vi är mitt uppe i och som vi skrev om förra veckan.

Som vi skrev förra veckan så har vi nu kickat igång den svenska gurksäsongen på allvar. Vår avsikt är att ha ett svenskt alternativ som det billigaste alternativet i år. Gurka stor ofilmad SE (304071) finns så långt lagret räcker.

Vi har nu kommit så pass långt in i våren att nu kommer vi se allt fler produkter komma igång. Kanske inte något nytt varje vecka men inte långt ifrån. Håll dig gärna informerad genom att följa våra Instagramkonton för att uppdatera dig på det senaste.

Coronaeffekter

Det är fortsatt bra tillgång från alla hörn i Europa och vi får varor som vi vill och behöver.

Vi startar nu upp en del av den svenska salladssäsongen vad gäller krisp, lollo rosso och lollo biondo som är odlade i växthus i Påarp utanför Helsingborg. Odlarna står inför en lite annorlunda uppstart i dessa Coronatider, då de planterade innan viruset gjorde sitt intåg i vår vardag. Då efterfrågan minskat drastiskt står både vår svenska och danska salladsleverantör med för stora volymer av framförallt krispsallat. Ett underbart läge att hjälpa våra odlare i dessa Coronatider genom att köpa svensk krispsallat (hela huvuden 734971 /301342) eller dansk krispsallat i 500 gr tråg (lösa blad 301778). Vi vill därför slå ett slag för krispsallat som ett närproducerat alternativ till t ex. romansallat och isbergssallat som kommer från Spanien ca 1,5 månad till. Hjälp oss hjälpa våra salladsodlare!