Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Frukt & Grönt information v 36

Vi står inför en dyrare citrusperiod fram till dess att vi kliver in i den europeiska säsongen igen. Den spanska citronsäsongen startar om ca en månad.

Generellt har vi klarat oss ganska bra från allt för stora Cononaeffekter i F&G flödet under det senaste halvåret. Vi har fått det vi beställt och utan några direkta förseningar inom importflödet. Det vi nu ser är att pandemin slår hårdare i Sydamerika och här börjar det nu få effekter på vad som tas emot av EU. EU har satt ett importstopp på citroner och apelsiner från Argentina fr o m i sommar p g a att man hittat vad som kallas växtskadegörare. Det är organismer (ex. bakterier, svamp, insekter, nematoder och virus) som är skadliga för vår växtlighet i Europa och som därför inte är tillåtna i EU.
Detta tros vara orsakat av att man nu i pandemins spår inte har personal att sköta sina odlingar på ett tillräckligt effektivt sätt och man därför fått in organismer i odlingen p g a att man inte bekämpat tillräckligt bra.

Detta stopp gör att det är väsentligt mycket mindre volymer av citroner och apelsiner som kommer in från Sydamerika och det ger högre priser som följd.
En annan stor effekt av pandemin som också gör citrus svårare är bristen på personal i hamnarna som lett till stora förseningar och skapat problem att få ut varor ur de sydamerikanska hamnarna som gör att alla båtar drabbas av förseningar.

Vi står inför en dyrare citrusperiod nu fram till dess vi kliver in i den europeiska säsongen igen. Den spanska citronsäsongen startar om ca en månad och satsumas/Okitsu finns att få tag på redan nu, men för gröna än så länge så vi avvaktar ett tag till. Apelsiner kommer bli säsong under oktober förutsatt att vi har en normal höst framför oss i södra Europa.
Läge att fokusera på andra frukter som är mer i säsong nu ett tag så som nyskördade och fina äpplen och päron. Meloner, stenfrukt, druvor är också i säsong just nu. Den svenska äppelsäsongen har startat och har dalat litegrann i pris nu. Det finns m a o mycket annat gott att fokusera på nu!