Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Frukt & Grönt information

2018-11-16 November är här med buller och bång! Mörkret har lagt sig och dimman har nu legat tjock alldeles för länge. Då passar det väldigt bra att citrussäsongen och kålsäsongen är här och hjälper oss boosta med de extra vitaminer vi behöver.

Ingen höst utan kål

Det finns väldigt många kålsorter att välja på just nu. Spetskål, savoykål, grönkål, garneringskål, kålskott/flower sprouts t ex. är alla svenska. Brysselkålen är tysk då vi upplever att den har bäst kvalité just nu.

För dig som söker de lite roligare kålsorterna så kan vi rekommendera kålskotten eller flower sprouts som de också kallas. Den växer och ser ut som en brysselkål men den är korsad med grönkål vilket ger den krusiga och öppna blad. Mycket läcker! Prova! Det finns även lila brysselkål att få tag på.

 

Citrussäsong

Citrussäsongen är här på riktigt nu när all citrus (utom grape) har ursprung Spanien! Vi har gått över från satsumas till clementiner av sorten Clemenules. Både snyggt och gott! Citronerna är spanska sen ett tag tillbaka. Det ser ut att bli bra kvalité på citronerna i år och bra skördar. Apelsinerna är nu också spanska och sorten är Navelina. Som alltid i början på säsongen blir de sötare och saftigare för varje vecka som går. All ekologisk citrus är också spansk nu.

 

 

Basgrönsaker

Den svenska och holländska gurkan går nu på sista versen. Spanien har haft en trög start p g a vädret och vi har därför haft en högre prisbild nu några veckor tillbaka. Zucchini och aubergine har haft en högre prisbild också på grund av vädret men är på väg att stabiliseras igen när volymerna stabiliseras. Tomater är spanska nu på alla sorter. Blomkålen är nu fransk och italiensk och broccolin är spansk.

 

Rotfrukter – mindre volymer i år

Skördarna är nu uppe ur backen och det kan konstateras att det troligtvis kommer bli ett annorlunda år. Alla har fått upp mindre volymer än normalt och flaggar för att de kan gå kort på några produkter tidigare än normalt under våren. Men det får utkristalliseras allt eftersom säsongen går.

Det som trots allt är lite kul är att de färgade morötterna verkar ha gått bra, vädret till trots, dvs. gula, lila, röda morötter. De börjar närma sig de orangea i pris! Passa på att sätta lite färg på tillvaron och ge gästerna lite variation. Det hjälper också till att dryga ut volymerna på de orangea morötterna som odlarna fått upp betydligt mindre av än vanligt den här säsongen.

Päron och äpple

Conference päron från Belgien är ett väldigt populärt päron och säsongen ser ut att bli bra både i kvalité och pris. Äpple är som vi tjatat om tidigare ett bra år också. Det finns flera importerade alternativ och ett flertal svenska sorter så som Aroma, Ingrid Marie och lite Cox Orange också.

Svensk vildsvamp

Det finns fortfarande lite volymer svenska trattkantareller och gula kantareller att få tag på. Vädret blev bättre i veckan som gick och plockarna är nu ute i skogen igen. Fråga din Färskvaruhall för senaste infon.

Potatis- mixade sorter

Vi har en ny variant på potatis som du gärna får prova. Det är en mixad låda med potatis i olika färger. Det är tre sorter där den ena är gul, en rödskalig och en med både lila skal och lila kött. Den passar sig bäst att rosta med skalet på så att varje sort kommer till sin rätt färgmässigt. En produkt som med enkla medel kan göra lunchpotatisen lite roligare emellanåt. Fråga efter Mixpotatis i din Färskvaruhall.

Frukt att fundera en gång extra kring!?

Meloner är från Sydamerika sen ett tag tillbaka. Plommon är nu sorten Angeleno. Mörklila och runda och egentligen ingen hit. Druvor är också något att fundera en gång extra på. Det är dyrt och kommer nu från Brasilien. Jag tycker du ska fundera en gång extra på om du verkligen behöver använda de nu. Satsa på citrus och äpplen i stället. Billigare och mindre påverkan på miljön.