Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Det skördas på de svenska fälten

2019-06-12 I början av juni kickar hela den svenska frilandsodlingen igång och vi kan nu erbjuda alla stora volymprodukterna som svensk råvara för den som vill.

Den svenska högsommarvärmen slog till över landet lagom till nationaldagen och vi kunde njuta av både svenska jordgubbar och svensk färskpotatis. I början av juni kickar hela den svenska frilandsodlingen igång och vi kan nu erbjuda alla stora volymprodukterna som svensk råvara för den som vill. Det finns gurka, tomater, isberg, romansallat, blomkål, färsk vitkål, färskpotatis för att nämna några. Läs gärna om Bjud, en av våra svenska odlare här.

Bjäre Hembygds färskpotatis

Färskpotatisen tar nu över på bred front och med det väder som varit den senaste veckan kommer vi se bra volymer framöver och bra priser. Bara att köra igång. För er som vill skriva ut varifrån den kommer är den odlad på Bjärehalvön i Skåne och säljs under varumärket Bjäre Hembygd. Det är en väldigt bra potatis som tvättas och sorteras två gånger och resultatet blir en väldigt snygg, ren och jämnt sorterad potatis. Den finns i storlekssortering 20-30, 30-35 och 35-40 mm. Du kan hälla den rakt ner i grytan!

Sallader

Vi har nu mycket svenska sallader på våra lager. Lollo Rosso, Lollo Biondo, krisp och huvudsallat kommer från Nytorp utanför Helsingborg. Isberg och romansallat kommer från Bjud utanför Vellinge. Baby leaves, ruccola och babyspenat i 250 gr och lösvikt kommer också från Vellinge bl a. Även den skurna salladen är till stora delar svensk råvara nu.

Bär

Bären är nu riktigt fina. Det är i skrivande stund importbär till största delen men de svenska har börjat rulla på. Jordgubbar har vi både svenska i 400 gr askar och holländska. De första svenska hallonen kom in på lagret i veckan. Hallongården som är vår huvudodlare på hallon kommer igång med sina hallon runt den 15:e juni. Den som väntar på något gott, som man säger…

Sommarfrukter

Sommaren förknippas med gula, söta stenfrukter så som nektariner, aprikoser men också körsbär samt meloner av olika slag. Härliga sommarfrukter som kommer från Medelhavsländerna. Vi har en ny producent på cantaloupe från Italien som har levererat fantastiskt fina meloner. Värda att smaka! I övrigt finns Piel de sapo, galia, honung och vattenmeloner hemma.

Fläderblommor kommer strax börja plockas om du önskar.

Grönsaker

Många svenska grönsakerna är nu på gång så som broccoli, blomkål, vitkål, salladskål. Det finns många trevliga buntgrönsaker nu av årets skörd, t ex. betor i olika färg, morötter, mixmorötter, lök, salladslök. Vi kommer att se den nya svenska skörden av lösviktsmorötter från början av juli månad. Svensk fänkål, zucchini och purjolök väntar vi in under de närmaste veckorna där purjon är sist ut om en månad ungefär.

Det finns mycket snygga och prisvärda vaxbönor och brytbönor från Polen i väntan på svenska som kommer om några veckor.

Sparris

Den svenska sparrissäsongen är nu på upphällningen och vi är nu inne i den sista veckan av sparris från Gotland. Skåningarna har lite volymer fram till midsommar ungefär. M a o dags att börja plocka bort svensk sparris från menyerna.

Fjolårets skördar

På rotfruktssidan har det mesta klivit över till europeisk råvara, utom de färgade morötterna som är fortsatt svenska och mest prisvärda. Förra årets skörd av tvättad potatis har någon vecka kvar troligtvis men behöver du gammal potatis kommer det att finns KRAV-märkt potatis att få tag på en bra bit in i sommar.