Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Kyckling från Sverige – gott för både dig och klimatet

Hur serverar man enkelt en tallrik som är både god och klimatsmart? Välj kyckling från Kronfågel där all kyckling kommer från svenska gårdar. Kyckling som protein är också hälsosamt och en stor favorit hos många.

Varje dag arbetar vi för att skapa bättre produkter för dig. Det kan handla om hälsosammare val av kryddning eller det faktum att vi i varje del av vår värdekedja jobbar för ett minskat slitage på planeten resurser. En del av vårt hållbarhetsarbete går därför ut på att hålla nere matsvinnet från vår produktion.

Nya mål för att minska matsvinnet
Matsvinn är en viktig hållbarhetsutmaning där vi som producent kan göra viktiga insatser. En central uppgift för oss är att se till att hela kycklingen tas tillvara i förädlingsprocessen, så att ingenting blir avfall. Av varje kyckling blir i snitt 70 procent livsmedel och resterande 30 procent biprodukter i form av foder till husdjur, biogas eller bioolja.

Under 2022 har vi som mål att minska matsvinnet med 10 procent i vår egen produktion, där det övergripande målet är att så stor del som möjligt ska bli livsmedel.

Kycklingfärs – en användbar klimathjälte för storkök
Alla populära rätter du brukar laga med nötfärs går lika bra att skapa med kycklingfärs. Vi erbjuder svensk kycklingfärs som ger ett lågt klimatavtryck på tallriken men som fortfarande är lika gott som annan färs. Inspireras av stjärnkocken Olle Broström som besökte Danderyds Gymnasium för att laga kycklingfärsbiffar. Vad tror du betyget från eleverna blev?

Köp Kycklingfärs här:
Kycklingfärs storpack
Kronfågel
Djupfryst
FRP 2x2 kg

Klicka på bilden för att se när Olle Broström gästar ett skolkök och lagar kycklingbiffar
Kycklingfärsbiffar med asiatisk bulgursallad och myntayoghurt (10p)

Ingredienser

1,5kg kycklingfärs
150g äggvita
1-2st vitlöksklyftor
40g kikkoman soja
15g salt
Svartpeppar
50g sesamfrön

500g bulgur
1kg spetskål
2knp salladslök
500g morot
500g böngroddar
0,5dl kimchibase 
1st röd chili
1ask koriander
1st lime
Olivolja

500g yoghurt
1knp mynta
2st lime

Gör så här:

Blanda kycklingfärs, salt, äggvita och soja till en smet. Riv ned vitlök fint och krydda med svartpeppar. Forma biffar runt 80g styck och baka av i ugn på 90°C till en innertemperatur på 75°C, kyl ned. Stek biffarna i smör när det är dags att servera. Toppa med strimlad salladslök, rostade sesamfrön och koriander.

Koka bulgur. Strimla spetskålen tunt och marinera i kimchibase, olivolja och salt. Alt använd färdig kimchi. Strimla morot, salladslök och chili, blanda ner i kålen och vänd upp med bulgur och böngroddar. Hacka ned koriander och pressa i limejuice. Smaka av med salt.

Hacka mynta och blanda med yoghurt, använd både zest och saft från lime och smaka av med salt.