Julens recept
Vissa rätter har en givet plats på julbordet år efter år, andra kommer och går. Vi har samlat några recept till kunderna som gärna provar nya saker som veganska rätter till exempel.
Efterrätt
Cheesecake Citron med julig saffranskola
Citron, saffran och kola ger en härlig smakkombination
Du behöver
1,55 kg | Cheesecake Citron |
2 hg | Strösocker |
2 hg | Creme Fraiche |
2 hg | Vispgrädde |
Saffran i påse | |
2 st | Citron |
Gör så här
Gör en ljus karamell och släck den med CF, grädde tillsammans med blötlagd saffran, koka ihop till kolasås.
Låt svalna något och häll på Cheesecaken precis innan servering.
Zesta citronen över hela kakan.
Cheesecake Exotic med passionsfruktspuré
Avsluta julbordet med fräsch passionsfrukt
Du behöver
1,55 kg | Cheesecake Exotict |
5 hg | Passionsfruktspuré |
17,5g | Agar agar |
2 hg | Strösocker |
5 hg | Mango i bitar |
3 g | Vaniljsocker Bourbon Påse |
Kardemumma Grön | |
Stjärnanis | |
Vatten |
Gör så här
Sjud passionsfruktpuré med agar, strösocker och vatten i ca 5 min.
Låt svalna och stelna.
Mixa sedan till en slät kräm.
Cheesecake Vit choklad & hallon med maräng
Sockerlag med glögg gör denna cheesecake julig.
Du behöver
1,55 kg | Cheesecake Hallon och vit choklad |
1,5 hg | Äggvita flytande |
5,3 hg | Strösocker |
1 hg | Vatten |
2 hg | Blossa Vinglögg |
6g | Kanel hel PP |
2,5 hg | Hallon* |
Gör så här
Koka sockerlag till 123 grader, börja vispa äggvita med 30g socker under tiden, slå sedan den varma sockerlagen över äggvitan i en jämn stråle och vispa tills det svalnar på låg hastighet.
Spritsa på cheesecake och bränn av den italienska marängen.
Koka en glöggsockerlag för inläggning av hallon, med glögg, socker och kanelstång. Slå varm lag på de frysta hallonen, låt stå och dra 24h i kylen.
Se filmen bredvid hur du pimpar denna cheesecake.
Ostbollar

Du behöver
1,5 hg | Roquefort |
1 hg | Färskost naturell 22% LF |
1 st | Citron |
2 g | Timjan ask* |
36 g | Blomsterhonung flytande KRAV* |
Svartpeppar hel PP | |
1 hg | Pepparkakor burk* |
Gör så här
- Smula ner roquefortosten och blanda med färskost. Plocka timjan och riv citronskal.
- Blanda detta i röran och smaka av med honung och nymald svartpeppar.
- Låt stå kallt en stund.
- Krossa pepparkakor och rulla bollarna i detta.
- Låt stå kallt till servering.
Lakritskola
En lyxig kola med smak av lakrits och flingsalt.
Du behöver
1 hg | Smör Normalsaltat |
2 g | Strösocker |
14 g | Lakritspulver |
3 dl | Vispgrädde 40 % |
75 g | Farinsocker |
60 g | Glykos Flytande majssocker |
2 g | Vaniljsocker EKO |
4 g | Flingsalt naturell* |
Gör så här
- Smält smör och strösocker i en kastrull. Koka ca 3–5 minuter till en gyllenbrun färg.
- Tillsätt lakrits, grädde, farinsocker och glykos. Låt koka till en temperatur på 124 grader ca 20 minuter.
- Smeten ska klara kulprovet*.
- Häll allt i en form 20x25cm klädd i bakplåtspapper.
- Låt svalna ca 15 minuter och strö sedan över flingsaltet.
- Låt stelna och skär sedan i bitar efter behag.
*Kulprovet
Häll lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Går det att forma en kula är smeten klar.
Veganbollar med mörk choklad
Frukt och nötter blandade med choklad för starka och goda smaker.

Du behöver
3 hg | Solroskärnor EKO |
80 g | Fruktmüsli EKO |
1,5 hg | Cashewnötter |
2,5 hg | Dadlar utan kärna EKO |
40 g | Kakao FT EKO 20-22% |
4 msk | Kall espresso* |
Fint salt med jod* | |
4,2 hg | Choklad bak mörk 70% |
Kokosflingor |
Gör så här
- Hacka solroskärnor, cashewnötter, mörk choklad och müsli i en matberedare.
- Tillsätt övriga ingredienser till en smet och rulla sedan bollarna i kakao eller kokos.
- Du kan forma ca 25 st bollar.
Dryck
Svampbuljong smaksatt med Earl Grey

Du behöver
5 dl karljohansvamp
1 bit färsk ingefära
2 l vatten
2 dl Grönsaksbuljong
5 st lagerblad
½ dl jäst
½ dl japansk soja
8 st tepåsar
Gör så här
- Koka upp vatten, lagerblad, svamp, buljong, bjäst och ingefära.
- Låt koka ihop i ca en timme.
- Späd eventuellt med mer vatten.
- Lägg i tepåsarna och soja.
- Låt allt stå i en timme och sila sedan av drycken och värm på nytt innan servering.
Äppledryck med smak av jul

Du behöver
5 st flaskor äpplemust
2 dl socker
1 dl vatten
3 st kanelstänger
2 st vaniljstänger
5 st stjärnanis
3 st äpplen
Gör så här
- Koka upp en sockerlag med alla kryddor och låt svalna.
- Tärna äpplen och vänd ner i den avsvalnade sockerlagen.
- Ta äpplen med en sked sockerlag i ett glas och fyll på med äppelmust
Alkoholfri snaps med sting

Kryddad Apelsinsnaps
5 g ättika 12%
Färsk chili*
Kummin*
Saffran*
40 g apelsinjuice m fruktköt*
Koka upp allt utom ättikan. Låt stå över natten.
Sila och smaka av med ättika.
Kyl väl.
Garnera med apelsin och torkat äpple.
Kryddad Äpplesnaps
Droppar av ättika*
Dillfrö*
Torkade plommon*
Bergamott te*
4 hg äppeljuice
Stjärnanis*
Koka upp äppeljuicet med allt utom ättikan. Låt stå och dra över natten.
Sila och smaka av med ättikan.
Kyl väl.
Garnera med lite torkad kål.
Blodgrapesnaps med bett
10 g peppar röd*
50 g Äppelcidervinäger
20 g Nejlikor små SE*
3 hg Strösocker*
3 hg Vatten*
Blodgrape*
Koka upp sockerlag med skivad blodgrape, nejlikor och en chili.
Låt svalna helt och sila av. Smaka av med äppelcidervinäger tills det känns som ett lagom bett.
Veganska tilltugg
Endiveskål med brysselkål

Du behöver
20 st endiveblad* | |
1 kg | Brysselkål |
1,5 hg | Bananschalottenlök* |
3 hg | Granatäpple* |
Rapsolja | |
13 g | Persilja krus tråg* |
80 g | Valnötter/Valnötskärnor i halvor |
Salt* | |
Peppar* | |
1 st | Citron |
Gör så här
- Hacka löken fint och stek gyllene i olja.
- Dela brysselkålen och stek på låg värme och blanda sedan med löken och den hackade persiljan.
- Salta och peppra.
- Plocka ut kärnorna ur granatäpplet.
- Rosta valnötterna i panna och hacka sedan grovt.
- Arrangera röran i bladen. Strö över valnötter och pressa på citron.
Griljerad kålrot

Du behöver
1 kg | Kålrot |
2 st | Lök gul medel SE |
6 g | Lagerblad PP |
1 dl | Senap skånsk hink |
50 g | Ströbröd osötad laktosfri |
10 st kryddnejlika* | |
Salt* | |
Peppar* |
Gör så här
- Lägg kålroten i en kastrull och täck med vatten. Lägg i löken, nejlika och lagerblad. Låt koka ca 1,5 timme.
- Ta upp och gnid av skalet och lägg i en form.
- Gnid in kålroten med senap och strö på ströbröd, salt och peppar.
- Baka av i ugn ca 10 min 225 grader.
- Låt svalna och skär i tunna skivor.
Rårakor
En vegansk variant på en klassiker.

Du behöver
1,5 kg | Potatis stor 10 kg tv |
Rapsolja | |
3 dl | iMat Fraiche |
2 hg | Cavi-art röd |
1 hg | Dill tråg |
3 st | Lök röd SE |
2 hg | Strösocker |
1 hg | Ättika 12% |
3 dl | Vatten* |
Svartpeppar grovmalen PP |
Gör så här
Rårakor:
- Skala och riv potatisen på fina sidan. Pressa ur vätskan och lägg i en skål.
- Salta och peppra.
- Dela upp potatisrivet i 20 små högar eller 10 stora.
- Hetta upp en stekpanna och platta ut till kakor med en gaffel och stek dom gyllenbruna i olja.
Picklad rödök:
- Koka upp en lag på ättika, socker och vatten.
- Hyvla löken tunt på mandolin och häll över lagen. Låt dra, gärna några timmar.
- Vispa havre-fraichen.
- Plocka dill och arrangera allt fint på tallrik.