Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Julrecept med Scan

Oscar och Olle från Juniorkocklandslaget ger dig recept för att tänka nytt med julbordsklassikerna. Bra recept som minskar svinn!

Oscars recept

Köttbullemacka

Knäckebröd

Scans köttbullar

Picklad rödbeta

Gurka (eller annan valfri god grönsak)

Senapsmajonnäs

Dill, blommor, persilja, eller någon annan ört.

Kumminknäckebröd

140g enkornsmjöl

140g rågmjöl

70g vetemjöl

130g vatten

3g salt

Lite kummin till topping

Blanda alla ingredienser i en bunke, knåda för hand tills degen känns smidig och släpper från bunken.

Låt vila i kylen 2 timmar, kavla sedan ut tunna ark och stansa i önskad form.

Spraya med lite rapsolja och toppa med kummin.

Baka av med låg fläkt, 145°C i ca 10 minuter. Förvara torrt.

Picklad rödbeta

1dl ättika

1dl socker

1dl vatten

2stora rödbetor

Koka rödbetorna i vatten, utan salt, tills de blir mjuka rakt igenom och blir lätta att skala.

Skiva tunt och skär i önskad form.

Koka upp en lag på socker, vatten och ättika. Häll varm lag över den skurna rödbetan.

Låt stå minst 1dygn innan servering.

Senapsmajonnäs

2st äggulor

3msk dijonsenap

1msk vinäger

Salt

Rapsolja

vatten

Lägg äggula, senap, salt och vinäger i en bunke. Rör sakta i oljan, i en tunn stråle, med visp eller stavmixer. Om majonnäsen blir för tjock snabbt så tillsätt vatten och fortsätt sedan med oljan tills majonnäsen får en fin konsistens..

Montering

Spritsa majonnäs på knäckebrödet, lägg på Scans köttbullar, rödbeta och skuren gurka i varv. Toppa med några klickar majonnäs, lite dill, persilja och torkade blommor.

Toppingen går att variera hur man vill.

Julskinkesmörgås

Gårdagens vörtbröd

Philadelphia

Skivad julskinka, Scans Hållbarthetsskinka

Vinägerstekt grönkål

Ägg

Picklad rödlök

Persiljekrasse

Senapsfrö

50g gula senapsfrön

1dlvatten

1dl ättika

0.5dl socker

Koka upp vatten, ättika och socker. Dra åt sidan och låt svala.

Koka senapsfrö i vatten ca 7minuter tills de är mjuka med liten kärna. Häll sedan på den kalla lagen och låt stå 1 dygn. Sila av innan servering.

Picklad rödlök

1dl ättika

2dl socker

3dl vatten

3st rödlökar

Koka upp ättika, socker och vatten, dra åt sidan.

Skiva löken tunt till ringar och höll den varma lagen över.

Låt stå minst 1 dygn innan servering.

Grönkål

Repa och skölj kålen noga, lägg på papper och torka av.

Hetta upp en panna med olivolja. Lägg ner kålen och stek snabbt tills kålen slutat fräsa, tillsätt salt och sherryvinäger. Smaka av med peppar.

Montering

Stek en skiva vörtbröd i rikligt med smör tills den får en gyllene, krispig yta på båda sidor.

Bre på Philadelphia, lägg på skivat ägg, grönkål, Scans Hållbarhetsskinka, rödlök och toppa sen med persiljekrasse och senapsfrö.

Julskinketartlette

Senapsmajonnäs

Hackad julskinka

Rött äpple

Granskott

Persilja

Tartlette

Stansa ett wontonblad i storlek så den passar en tartletteform.

Lägg i bladet i formen och lägg på en form ovanpå. Det går att stapla flera på varandra.

Fritera hela formen i olja (150°C) i ca 5minuter. Låt formen svalna och torka sedan av skalet.

Senapsmajonnäs

2st äggulor

3msk dijonsenap

1msk vinäger

Salt

Rapsolja

vatten

Lägg äggula, senap, salt och vinäger i en bunke. Rör sakta i oljan, i en tunn stråle, med visp eller stavmixer. Om majonnäsen blir för tjock snabbt så tillsätt vatten och fortsätt sedan med oljan tills majonnäsen får en fin konsistens.

Montering

Lägg lite majonnäs i botten på en tartlette, toppa med hackad skinka, skivat rött äpple och granskott. Toppa med fint skuren persilja.

Olles recept

Gotländska glödhoppor på revbensspjäll, coleslaw på rödkål och äppelkompott med rosmarin

Ingredienser (10 pers)

4kg revbensspjäll

2st gul lök

4st vitlöksklyftor

2st morötter

20st kryddpepparkorn (mixade)

8st nejlika (mixade)

3st lagerblad

Krydda revbenen med kryddpeppar, nejlika och salt, låt det sedan stå och dra. Lägg revbenen i en kastrull och fyll på med vatten. Skala och skär ner grönsakerna. Skumma av i kastrullen och lägg ner alla grönsakerna och resterande kryddor, sänk värmen och låt sjuda under lock tills köttet är helt mört. (Tips: köp Scans färdigbakade sous vide revbensspjäll så sparar du tid). Dela revbensspjällen mellan varje revben i tjocka skivor när de svalnat.

3dl gotländsk grovsenap

Dijonsenap

300g ströbröd

4st äggulor

Blanda ihop grov senap, dijon och äggula. Pensla revbensspjällen och panera i ströbröd. Stek krispiga i stekpanna med olja och smör, avsluta med krossad vitlök och timjan. Har man större sällskap så går det lika bra att fritera revbenen på 170°C i en fritös. Vill man kantskära revbenen så blir det en hel del svinn, men det kan man spara och göra små glödhoppor som snacks dagen efter. Man kan även använda kött som blivit kvar och göra samma procedur med. 

1kg rödkål

3st rödlök

3st morot

1,5dl majonnäs

1,5dl crème fraiche

2msk kumminfrön (rostade & mixade)

200g valnötter

Dijonsenap

Äppelcidervinäger

Strimla rödkålen tunt, skiva även rödlöken tunt på mandolin eller skärmaskin. Skala och riv morötterna grovt. Salta grönsakerna och låt stå så att det får släppa lite vätska. Rosta valnötterna i ugn på 175°C, smula sönder grovt i en handduk för att avlägsna lite av skalet. Blanda grönsakerna med majonnäs, crème fraiche, kummin och smaka av med dijon och lite vinäger, toppa med rostade valnötter.

10st svenska röda äpplen

1dl vitt vin

1st citron

Ca 1dl rörsocker (beror ju självklart på hur mycket sötma som finns i äpplena)

Finhackad Gari efter smak

2st kanelstång

8st rosmarinskvistar

Skala och kärna ur äpplena, skär ner dem i lagom stora klyftor. Lägg äpplena i en kastrull slå på vin, socker, kanel, några citronskal och repad rosmarin. Sjud på svag värme utan lock tills att de är lagom mjuka, smaka av med lite citronjuice och hackad Gari.

 

”Klassisk” glaze till revbensspjäll

400g honung

800g reducerad grisbuljong

4msk äppelcidervinäger

Kanelstång (malen)

Nejlika (malen)

soja

Koka honungen till en karamell, häll i vinägern och koka ner med den reducerade buljongen. Koka ner glazen till tjock konsistens och smaka sedan av med soja, vinäger och malda kryddor.

Olika varianter av ”grönsakschark” att komplettera med den rökta Läckö korven

Mjölksyrad kålrabbi (kan även bytas ut mot andra grönsaker)

Ingredienser

1kg kålrabbi

Vatten

2% salt på vikten (kålrabbi + vatten)

1st skiva bröd

1/2dl blancherade senapsfrön

Tillvägagångssätt

Skala kålrabbin och lägg ner i en glasburk, fyll upp med vatten och väg den mängden. Blanda i 2% salt i vattnet så att det löser sig, häll tillbaka vätskan i burken och lägg ner en skiva bröd som blivit över. Stäng burken och låt stå i rumstemp ca 4–5 dagar. Ställ den sedan i kylen tills att det är dags att använda. Skiva upp tunna skivor på skärmaskin, toppa med lite olivolja och blancherade senapsfrön.

Julinlagd grönkål & silver lök

Ingredienser

400g grönkål

400g silver lök

1dl vitvinsvinäger

1dl socker

1,5dl vatten

1msk salt

15st hela nejlikor

4st färska lagerblad

2st kanelstänger

1 ask Fänkålsdill

Olivolja

Tillvägagångssätt

Skala och skiva löken med mandolin, koka upp pickelslagen med kryddorna och låt dem dra in ordentligt. Vacca löken i en vacuumpåse och låt stå några dagar. När det är dags att servera repa grönkålen och plocka ner den i mindre bitar och marinera i olivolja, vinäger och salt. Häll av vätskan ifrån löken, blanda med kålen och toppa med fänkålsdill.

Rökt rödbeta

Ingredienser

1kg rödbeta

Enris

100g brännvinsost

Tillvägagångssätt

Skrubba och tvätta bort all smuts ifrån rödbetorna. Baka mjuka i ugn på 180°C, låt svalna ner något. Skiva lite tjockare skivor av betorna, lägg ut på plåtar och rök i ugn eller ett rök skåp med enris. Salta rödbetsskivorna med lite salt och riven brännvinsost.

 

Servera alla olika ”grönsakschark” tillsammans med den rökta Läckö korven på en charkbricka tillsammans med lite bröd och varför inte marmelad.

Julkorvgryta med stekt prinskorv, morot, brysselkål och grönkål 

Ingredienser för 10 pers.

3st gul lök

4st vitlöksklyftor

Mixad kryddpeppar

4st färska lagerblad

Timjan

800g prinskorv

500g morot

500g brysselkål

400g grönkål

3L fläskbuljong

äppelcidervinäger

Smör

Grovsenap

Tillvägagångssätt

Skala lök, vitlök och morot, strimla löken och skär moroten i lagom stora bitar för att lätt kunna äta grytan med sked. Svetta lök och morot med lite smör, tillsätt timjan, kryddpeppar och lagerblad. Slå på buljong och sjud tills att moroten är lagom mjuk. Halvera och blanchera brysselkålen i saltat vatten och blanda ner i grytan, smaka av med vinäger och salt. Stek prinskorvarna i en panna på sidan, avsluta med att ha i repad grönkål. Skär ner prinskorvarna och lägg ner i grytan tillsammans med grönkålen. Servera gärna med lite grovsenap.