Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

2020 – ett annorlunda julbord

För många restauranger är julbordet årets viktigaste händelse. Men 2020 är ett år som inget annat, och runt om i Sverige funderar krögare på hur – och om – julbordet ska bli verklighet. Vi har träffat tre restauratörer som tänkt till; här är deras tankar.

– Julbordet är oerhört viktigt här. Förra året hade vi 6 500 gäster och det behövs som buffert för de magra månaderna därefter, säger Pelle Stohlander, som är vd för konferensanläggningen Lumber & Karle i Kvänum. 

Lasse Hedman, som driver Restaurang River i Göteborg med tre delägare, håller med.  

– En vanlig dag i december har vi 300 sittande på kvällen och lika många på lunchen, och tack vare det håller vi oss flytande till slutet av mars.  

Och även för golfrestaurangen Lyxells i Kungsbacka är julbordet en viktig del i att få årsekonomin att gå ihop. 

– Så är det för alla krogar som har julbord. De där dagarna i december är en viktig del av årets omsättning, och vi förstår redan nu att 2020 inte kommer att bli som andra år, säger Ingemar Lyxell.  

”Oron finns där” 

För alla krogarna har julbordet varit högt upp på dagordningen på varje möte de senaste månaderna. Och, säger Lasse Hedman, oron har funnits där. 

– Ja, jag tänker nog på julbordet på ett eller annat sätt varje kväll innan jag somnar. Men vi har pratat mycket om det här, bollat idéer och pratat med gäster, och vi tror att vi har en bra plan för hur det ska lösa sig. 

Pelle Stohlander håller med.  

– Vi har en stabil ekonomi och en bra buffert för magra år. Men vi hade ju inte förberett oss för en pandemi. Det är också en fråga om att hålla motivationen uppe, både för mig och för personalen som måste känna trygghet i sitt jobb. Men nu tittar vi framåt, och anpassar oss till situationen.  

Och vad innebär det att anpassa sig till situationen? Jo, framför allt handlar det om att glesa ut gästerna och ha en smart plan för hur serveringen ska gå till. 

Färre gäster och mer avstånd

– Vi kommer att minska sittningarna från 350 till 150 personer, och sedan också dela in gästerna i tre zoner om 50 personer vardera. Varje grupp får sedan egna slottider för när de kan hämta sin mat, säger Pelle Stohlander.

– Vi kommer inte att maxa sittningarna. Det är viktigt både för våra gäster och för våra medarbetare. Sedan kommer vi att slussa ut bord för bord till de olika sektionerna, och arbeta hårt med att hålla ordning i det systemet. 

Lasse Hedman kommer i stället att prova två helt nya grepp: Erbjuda egna matsalar och ett serverat julbord.

– River har fyra matsalar här på restaurangen, och kommer att erbjuda sällskap att boka en egen matsal. Vi kommer också att ha ett serverat julbord – där vi plockar ut det bästa från varje sektion och lägger på tallrik. Vill man sedan ha mer, vilket vissa så klart kommer att vilja, så kommer vi att ha en bemannad station där man kan få påfyllning.

Men i all oro, och all extra planering, är krögarna  ändå hoppfulla.

”Företagen börjar boka nu"

– Vi har bokningar än vanligt vid den här tiden, så är det. Men vi kommer också att satsa extra på  julbord, och där tror jag att vi kan se en ökning i år. Dessutom märker vi att konferenserna har kommit igång igen, och det bådar gott inför december, säger Pelle Stohlander. 

– Efter det här året så tror jag att det finns ett behov av att träffas och ha det trevligt. Kan vi då erbjuda ett gott och tryggt julbord så kommer det att uppskattas och välkomnas, fyller Lasse Hedman i.

– I och med att vi inte kommer att ta emot lika många gäster så har vi ju satt en egen gräns – och utifrån den så tror jag att det kommer att gå bra. Vi ser faktiskt också att företagen nu börjar boka julbord, och det känns väldigt bra, avslutar Ingemar Lyxell.

 Så har företagen påverkats av corona-krisen – hittills: 

Pelle Stohlander, Lumber & Karle: Vi var på väg mot ett rekordår, sedan sa det pang och alla konferenser avbokades. Men många flyttades till hösten och nu ser vi att det kommer igång igen. 

Lasse Hedman, Restaurang River: Bröllop och företagsevenemang sköts till 2021, och det kändes så klart tufft. Men vi har haft krogen länge och har inga lån – det har räddat oss. 

Ingemar Lyxell, Lyxells: Alla evenemang och bröllop försvann över en natt., och det blev ett rejält tapp. Men sedan började folk golfa som aldrig förr när våren kom, och det är ju goda nyheter för oss.