Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Ren

Renar är det enda hjortdjur där både hanen och honan bär horn. Kalvarna, som föds på våren får horn redan första sommaren. Handjuren kallas för Sarvar och honorna för Vajor.

Renar ger kött men även hudar, horn och ben till kläder och hantverk. Renarnas huvudsakliga föda är lav, gröna växtarter och svamp. För att klara vintrarna bygger de upp stora fettreserver. Ett flockdjur som är integrerade med arktiskt klimat.

Produktion 

Nog för att renkött ofta benämns som vilt är det ett tamdjur som ägs av uppfödaren. Renar är bevakade genom en märkning i örat. Det gör också att tillgången på renkött är mer kontrollerad än övrigt viltkött. Import av renkött sker i mindre utsträckning och då från bland annat Sibirien.

Ätkvalitét

Den karga föda som renarna finner i fjällvärlden avspeglar sig i viltsmaken på köttet. Liksom många andra djur avgörs kvaliteten beroende på hur renarna haft det före slakt. Ren har en kraftig smak men inte lika framträdande som hos exempelvis älgkött. Ett magert kött med en fetthalt på omkring 1–3 procent och rikt på proteiner. Den muskulära texturen på köttet är fin. Att göra renskav är ett sedvanlig och omtyckt sätt att ta tillvara på köttet. Tunna skivor som ofta skärs av frusen bog, stek eller innan- och ytterlår. Renkött är även populärt att äta rökt eller torkat.  

Slakt

Slakt på rentjurar, så kallade Sarvar sker ofta i mobila slaktanläggningar under augusti-september. Platserna för slakten är anpassade till de områden dit renarna drivs efter sommarbetet. Därefter sker en ny slakt i november-december och kan pågå under stora delar av vintern, då är det framförallt honor och kalvar som slaktas. Här används i regel fasta slaktanläggningar. Hondjuren väger mellan 40–100 kilo och handjuren 70–150 kilo.