Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Älg

Älgen har blivit en symbol för den svenska skogen. Det allra största hjortdjuret med ett egenartat utseende som den stora mulen, hakskägget och hornen som signalerar status.

Älgjakten sker i huvudsak under höst och vinter och varierar från september till februari. En omfattande och högprioriterad jakt som har hårda regler och riktlinjer.  

Hanen kallas för tjur och honan för ko, ungarna benämns som kalvar. Det är bara älgtjuren som bär horn. De fälls under vintern varje år och är färdigväxta igen lagom till parningen under hösten. En idisslare som lever på örter och vedartade växter. Eftersom älgen är så pass stor blir det naturligt att den äter av växter och blad som sitter högt. Liksom andra vilda djur varierar födan över årstiderna med mer kvistar, barr och bärris under vintertid.

Under sommartid beräknas det finnas mellan 300 000 till 400 000 älgar i de svenska skogarna. Under höstjakten skjuts ungefär 100 000 av dem. Man brukar skilja på sommar och vinterstammar hos älgar. Eftersom skillnaden i antal blir så markant efter jaktsäsongen. Älgar finns över hela Sverige, förutom på Gotland. En stor del av köttet hamnar i frysarna för privat bruk och därför är tillgången av älgkött till försäljning väldigt varierande.

För att kunna jaga älg krävs det att man har tillgång till egen jaktmark eller att den är upplåten av någon annan, så kallat jaktarrende. Det finns även andra regler som att det måste finnas en jaktledare samt ha licens som uppfyller kraven på jakt av älg.

Styckning

Älgen är anatomiskt lik nöten och detaljstyckas därför på liknande sätt.

Ätkvalitét

Älgkött har en kraftig viltsmak. Ett magert, mörkt kött med kraftig muskelansättning och textur. De mest populära delarna är inner- och ytterfilé eller stek.