Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2017-10-20 | Blogg

Småskaligt men storslaget i Vitaby

När Menigos köksmästare åkte till Österlens böljande kullar och träffade Vitaby kyrkby mejeri.

I början av juni var jag på Skånes matfestival och flanerade runt bland några av våra bästa lokala producenter. Bakom en diskret monter i ett oansenligt tält dolde sig vad jag om många år kommer att beskriva som ett av mina starkaste matminnen. Jag tog emot en smaksked crème fraiche av mejeristen Cecilia, helt ovetande om jag snart skulle behöva omdefiniera hela min begreppsvärld om vad riktigt bra mejerihantverk kan åstadkomma.

Anders och Cecilia, mjölkbonde respektive mejerist, har med Vitaby kyrkby mejeri skapat någoting som är både småskaligt och storslaget och de har gjort det genom att göra så lite som möjligt med mjölken.

I slutet av juni åkte Menigos köksmästare Kalle, Nils och Mathias ut till Cecilia och Anders för att inspireras av deras mathantverk och hämta inspiration. Vi möttes av ett stort och genuint värdskap och en blygsamhet kring vad som i min mening är mjölkprodukter i världsklass. Vi träffade deras välmående Holstein-kossor och Cecilia berättade öppenhjärtigt om allt från logotypen som är skapad av en lokal silversmed till hur de gör för att störa mjölken så lite som möjligt. Kossorna får gå fritt och själva bestämma när de vill vara inne eller ute och verkar trivas med friden bland Österlens böljande kullar. Däri ligger kanske också en del av hemligheten bakom den fantastiska smaken.

Kalle Bülow, Köksmästare Menigo