Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2017-12-04 | Blogg

Vinterns vitaminbomber

Grönkålen har de senaste åren blivit en storsäljare och är dessutom en riktig vitaminbomb.

Grönkålen - kungen av nyttiga grönsaker

Mörkgrönbladiga grönsaker brukar generellt hamna väldigt högt i listan över nyttiga grönsaker. I en studie från William Patterssons University klassas flera kålsorter som superfoods, dvs. produkter med hög näringstäthet och som enligt deras forskning förebygger hjärt- & kärlsjukdomar. Det är produkter med höga värden av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Vi i Norden har en historia av kålrik kost på vinterhalvåret och nu när det är nyskördat är det extra kul och gott att passa på att njuta av bra och nyttig kål.

Grönkålen är en sådan som benämns som en extremt nyttig grönsak med mycket folat, vitaminer och järn osv. Grönkålen har de senaste åren blivit en storsäljare och finns nu hela året och är inte längre bara en julprodukt. Det går att göra chips, ha som ingrediens i smoothies och shots, woka, steka. Det är svensk kål från midsommar till årsskiftet och sedan blir det spansk råvara. Det finns flera varianter på grönkål - allt ifrån späda skott till korsbefruktningar som genererat nya produkter som t ex. kålskott eller flower sprout som det också kallas. De vackra kålskotten är en blandning av grönkål och brysselkål. Bladen skiftar i grönt och lila och är öppen som en blomma. Användningsområdena är många och det går t ex att förvälla, steka eller rosta. Kålskotten finns än så länge bara i Sverige från november till april. 

Therese Oldbring

Svartkål - en blandning mellan savoy och grönkål

Svartkålen är också en grönkålskorsning. Det är en blandning av savoykål och grönkål. En god kålsort som fler borde upptäcka, en favorit i de italienska köken. Den är djupt mörkgrön på gränsen till svart och är bubblig i bladen på samma sätt som savoykålen. Svartkålen är mjukare i sin konsistens än grönkålen, men har en längsgå- ende nerv genom bladet som behöver skäras bort. Smaken är mild och den har ett trevligt tuggmotstånd. Svartkålen odlas i Sverige från juni till oktober och sen är det spansk råvara resten av året.

En något bortglömd kålsort

En annan kålsort som listats som exceptionellt näringstät råvara är salladskål. Salladskålen är en lite bortglömd kål men med hjälp av årets nyhet den rosalila salladskålen (Salladskål Violetta) hoppas vi att salladskålen ska få lite strålkastarljus på sig igen. Den är oerhört dekorativ med sin distinkta rosa färg på insidan av bladet. Den piffar upp din matlagning och behåller färgen när den värms upp. Salladskålen utmärkt till asiatisk matlagning. Den odlas i Sverige från juli till oktober och därefter är det danska eller polsk råvara. Man har inte lyckats odla den på sydligare breddgrader än.

Trevliga kålsorter som du kan njuta av i vinter! Låt det väl smaka!